Wizz Air-fly i Igor Sikorsky Kyiv International Airport. (Foto: Harmony Video Production | shutterstock)

Stadig direkte flyvninger fra Ukraine til Danmark

Fredag eftermiddag landede et Wizz Air-fly fra Kiev i Billund Lufthavn, og søndag aften ventes et fly at ankomme til Københavns Lufthavn. Udenrigsministeriet opfordrer alle danskere til at forlade landet.

Tidligt fredag aften besluttede Udenrigsministeriet at skærpe rejsevejledningen til Ukraine på baggrund af det som kaldes den “alvorlige sikkerhedsmæssige situation i landet”, der potentielt kan blive udsat for en russisk invasion.

Sikkerhedsniveauet er hævet til rødt, og derfor frarådes alle rejser til Ukraine, ligesom alle danskere i Ukraine opfordres til at forlade landet så hurtigt som muligt.

Ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod er der omkring 200 personer registreret på den såkaldte danskerliste, men der kan givetvis være flere i landet, da det formentlig ikke er alle, der har registreret sig.

“Der er fortsat mulighed for at forlade Ukraine med almindelige flyruter og via vej- og togtransport. Det er ikke muligt at sige, hvorvidt eller hvornår de muligheder måtte indskrænkes, og danskere i Ukraine opfordres derfor til at forlade landet. De danske myndigheder kan ikke garantere bistand til danskere, der vælger at blive i Ukraine, på et senere tidspunkt,” hedder det i meddelelsen fra Udenrigsministeriet.

Direkte ruter til Billund og København
I øjeblikket er det muligt at flyve direkte fra Kiev (Kyiv) til henholdsvis København og Billund. Det er det ungarske lavprisflyselskab Wizz Air, der opererer begge ruter.

Fredag eftermiddag kl. 14.55 landede en Airbus A320 med plads til 180 passagerer i Billund Lufthavn efter den to timer lange flyvninger fra Igor Sikorsky Kyiv International Airport. Flyet returnerede kl. 15.50 til Kiev. Der flyves tre gange om ugen på mandage, onsdage og fredage, og indtil videre flyver Wizz Air som normalt.

Det er også tilfældet på ruten fra Kiev til København. Her er der to ugentlige afgange på onsdage og søndage. Her ventes der søndag aften at ankomme et fly fra den ukrainske hovedstad kl 20.40, hvorefter det vil returnere kl. 21.10.

I vintertrafikprogrammet har der også været en rute mellem Billund og Lviv i det vestlige Ukraine, men denne rute blev midlertidigt indstillet den 7. januar, hvilket var på grund af svigtende efterspørgsel som følge af omikronvarianten.

Er det ikke muligt at få plads på de direkte fly mellem Ukraine og Danmark i de kommende dage, vil der være forbindelser via en række europæiske lufthavne, eksempelvis med Air France via Paris, Lufthansa via Frankfurt og München samt alternativt med airBaltic via Riga eller LOT via Warszawa. Derimod besluttede KLM i løbet af weekenden indtil videre at indstille alle flyvninger til Ukraine.

Ingen natstoppende fly
Udenrigsministeriet skærpede senest rejsevejledningen til Ukraine den 25. januar i år, og det skete samtidig med, at flere vestlige flyselskaber omlagde tidtabellen, så flypersonalet ikke længere skulle overnatte i Ukraine på natstoppende fly.

Det har således været tilfældet hos både KLM og Lufthansa.

I en kommentar til CHECK-IN.dk bekræftede en talsperson fra Lufthansa, at selskabet havde ændret tidtabellen til Ukraine “af operationelle årsager”.

 

Relaterede artikler:

Flyselskaber trækker personale væk fra Ukraine

Passagerfly skal udvise forsigtighed i Rusland-Ukraine-luftrum

Wizz Air åbner to Ukraine-ruter til Danmark