En Boeing 777-300ER fra Emirates. (Foto: Marieke van Hulst Pedersen)

USA straffer Emirates med bøde: Fløj for lavt over Irak

Det koster dyrt for Emirates, at man for en samarbejdspartner i USA for et par år siden gennemførte flyvninger i et forbudt luftrum over Irak. USA har idømt Emirates en millionbøde for forseelsen.

Gennem mere end et halvt år fløj Emirates et betydeligt antal gange gennem forbudt luftrum over Irak. Emirates fløj imidlertid på en codeshare-aftale med det amerikanske selskab JetBlue Airways. Dermed var flyvningerne underlagt amerikanske regler, og de tillod ikke flyvninger over Irak under en vis højde.

Derfor har det amerikanske transportministerium, US Transportation Department, idømt Emirates en bøde på 1,6 millioner dollars svarende til godt 11 millioner kroner.

Bøden gives for flyvninger, der fandt sted fra december 2021 til august 2022. I et ”betydeligt antal tilfælde” fløj flyene i en lavere højde end de 32.000 fod (9.755 meter), som var minimumsgrænsen fastsat af de amerikanske luftfartsmyndigheder FAA af sikkerhedsmæssige årsager.

Emirates blev i 2020 idømt en bøde for lignende flyvninger, og på det tidspunkt blev man enige med de amerikanske myndigheder om, at det ikke skulle gentage sig.

Amerikanske regler
JetBlue Airways og Emirates havde en codeshare-aftale, hvor det amerikanske flyselskab med hovedkvarter i New York solgte sæder på Emirates-flyvninger, som om de var på deres egne fly.

USA tillader udenlandske flyselskaber at udføre flyvninger, der sælges under navnet eller koden for et amerikansk flyselskab, hvis de overholder restriktioner fra FAA, Federal Aviation Administration.

Emirates og JetBlue afsluttede deres kodedelingspartnerskab i oktober 2022, et par måneder før Emirates indgik en lignende aftale med United Airlines.

Emirates: Flyvekontrollen bestemte
Ifølge nyhedsbureauet Reuters hedder det i en erklæring fra Emirates, at flyselskabet havde til hensigt at udføre flyvningerne på eller over minimumsgrænsen, men at flyvekontrollen under flyvning ikke gav tilladelse til at stige op eller havde instrueret piloterne til at operere under minimumsniveauet.

Emirates meddelte de amerikanske myndigheder, at selskabet prioriterer sikkerheden for passagerer, ansatte og andre luftrumsbrugere, og tilføjer, at de pågældende flyvninger kun udføres under det tilladte niveau “som følge af direkte instruktioner fra de relevante flyveledere” og i nogle tilfælde for at undgå en kollision.

Ifølge Emirates var piloterne ”juridisk forpligtet til at følge instruktionerne fra de relevante flyveledere, og enhver manglende overholdelse af sådanne instruktioner ville have haft betydelige sikkerhedsmæssige konsekvenser.”

Bøden til Emirates vil blive reduceret med 300.000 dollars, cirka 2,1 millioner kroner, hvis Emirates ikke bryder de amerikanske regler indenfor et år.

 

Relaterede artikler:

Emirates-flyvninger til USA via Skandinavien

KLM stopper igen overflyvning af Iran og Irak

Flyselskaber suspenderer ruter til Irak og Iran