Fly fra Kenya Airways og South African Airways. (Foto: Mwakilishi.com)

Vil skabe en panafrikansk luftfartskoncern

South African Airways og Kenya Airways indleder et strategisk samarbejde, der på længere sigt skal munde ud i etableringen af en panafrikansk luftfartskoncern.

To af Afrikas fremtrædende flyselskaber, South African Airways (SAA) og Kenya Airways, har netop underskrevet en aftale om et samarbejde, der har vidtrækkende perspektiver for luftfartssektoren på det afrikanske kontinent.

Hidtil har de to Star Alliance-selskaber, SAA og Ethiopian Airlines, kæmpet om at være det førende flyselskab i Afrika, men SAA er netop genopstået i en slanket udgave efter 18 måneders rekonstruktion og søger tilsyneladende et strategisk partnerskab, der kan styrke selskabets genopretning i markedet.

I en pressemeddelelse hedder det, at aftalen mellem SAA og Kenya Airways har “et langsigtet perspektiv om etablering af en panafrikansk luftfartskoncern, der med tiden vil øge det gensidige vækstpotentiale ved at udnytte fordelene ved de to flyselskabers travle hubs.”

“Udover at være et stærkt lokalt flyselskab er en del af vores bredere vækststrategi at blive en stor spiller inden for regional rejser, og dette fælles memorandum med Kenya Airways, et af kontinentets stærkeste og mest respekterede flyselskaber, vil bidrage til netop det,” forklarer SAA’s fungerende koncernchef Thomas Kgokolo.

Stærkt integreret samarbejde
Med det tætte samarbejde mellem SAA og Kenya Airways vil der fremadrettet være en risiko for, at Star Alliance mister et afrikansk medlem i alliancen, hvis SAA vælger at søge optagelse i SkyTeam, hvor Kenya Airways hører hjemme. Omvendt kan alliancen få en altdominerende position på det afrikanske kontinent, hvis Kenya Airways forlader SkyTeam. 

Indtil videre handler det dog i første omgang om et strategisk samarbejde, og først når der foreligger en egentlig fusion, vil det kunne komme på tale at vurdere alliancetilhørsforholdet.

“Luftfartens fremtid og dens langsigtede næring er afhængig af partnerskaber og samarbejde. Et samarbejde mellem Kenya Airways og South African Airways vil forbedre kundernes fordele ved at benytte et større kombineret passager- og fragtnetværk, fremme udveksling af ekspertise, innovation, bedste praksis og implementere egne organiske løsninger på tekniske og operationelle udfordringer,” siger Allan Kilavuka, der er koncernchef hos Kenya Airways.

Samarbejdet bliver så omfattende, at selskaberne ønsker at standardisere produkt- og servicetilbud og samarbejde om rutenetværk, flåde- og kapacitetsudrulning samt tekniske vedligeholdelse.

Ingen flådesynergier
I de seneste år op til coronapandemien havde South African Airways op imod 10 millioner årlige passagerer, mens Kenya Airways i 2019 transporterede 4,4 millioner passagerer.

South African Airways råder i dag over en Airbus-flåde med A319 (3), A320 (2), A330 (1) og A340 (8), mens Kenya Airways til gengæld har en Boeing-domineret flåde med 737 (12), 777 (3) og 787 (9) suppleret af 15 Embraer ERJ-190.

 

Relaterede artikler:

Halvandet års mareridt er slut

Slanket SAA solgt til private investorer

Afrikansk luftfartsgigant overvejer SAA-ejerandel