Et TUI-fly under take off fra Billund Lufthavn (Arkivfoto: Morten Lund Tiirikainen)

Vækst og tilbagegang i jyske lufthavne

Der er massiv tilbagegang i den nordjyske lufthavn i Aalborg, det går noget bedre i Aarhus, mens Billund stadig har den gule førertrøje på.

De tre største jyske lufthavne i Billund, Aalborg og Aarhus kunne tirsdag præsentere trafiktallene for september og dermed også status på udviklingen i årets tre første kvartaler.

Det ser meget forskelligt ud, om man kigger mod nord eller mod syd. Billund Lufthavn i syd fortsætter i mange års solidt vækstspor, mens det i Nordjylland stadig er nedslående tal, der kan rapporteres fra Aalborg Lufthavn, der i 2019 har tabt næsten hver tiende passager i forhold til året før.

Midt i mellem ligger Aarhus Lufthavn, der startede første halvår pænt, men i de tre seneste måneder har der været konstant tilbagegang i passagertallet.

Masser af nye ruter og frekvenser i Billund
Zoomer man ind på de tre lufthavne, så er Billund Lufthavn klart den største. Alene i juli var der næsten 425.000 passagerer gennem terminalen, hvilket blot er 40.000 færre end i Aarhus Lufthavn i hele 2018.

I september var der 369.954 passagerer gennem Billund Lufthavn, og det var 6,8 procent flere end i samme måned året før. År til dato var der fremgang på 5,3 procent og det repræsenterer op imod 150.000 passagerer.

Det er rutenyheder i hobetal, der har sikret den fortsatte vækst i Billund. Ryanair er kommet med Dublin, Edinburgh og Prag, mens Wizz Air har fået Kiev, Krakow og Timisoara med på lufthavnens rutekort. Herudover har Norwegian åbne nye ruter til Faro og Ponta Delgada, mens der er kommet mere  kapacitet til Manchester (Ryanair), Palma de Mallorca (Norwegian), Málaga (Norwegian), København (Norwegian), Riga (airBaltic) og Frankurt (Lufthansa). Endelig havde DAT en sommerrute til Stord i Norge.

I det kommende vintertrafikprogram er der blevet plads til en Norwegian-skirute til Salzburg, mens Ryanair-datterselskabet Lauda den 17. december åbner en rute til Wien. Herudover øger norske Widerøe med 46 procent på ruten til Bergen fra slutningen af oktober.

Billund Lufthavn har netop vundet verdensmesterskabet i ruteudvikling og markedsføring ved rutekonferencen World Routes 2019 i Adelaide, og det kommer nok til at kaste endnu flere ruter af sig.

“Vi havde over 25 møder på ruteudviklingskonferencen i Adelaide Derefter har vi været til nogle interessante møder i Asien. Forhåbentligt ser vi frugten af vores arbejde i fremtiden,” siger administrerende direktør Jan Hessellund.

God chartervækst i Aarhus Lufthavn
I Aarhus Lufthavn har der også været pæn rute- og chartertilgang i 2019. SAS åbnede ruter til Manchester, Faro og Rom, mens Århus Charter flyttede afgange til Zakynthos og Kreta fra Aalborg Lufthavn og ned til den østjyske lufthavn. Ruteforretningen går dog ikke som ventet, for SAS har netop meddelt, at samtlige tre nye ruter lukkes igen ved udgangen af oktober. Herudover har Czech Airlines og easyJet også lukket ruter til henholdsvis Prag og Berlin.

Samtidig havde Aarhus Lufthavn i hele sidste års sommertrafikprogram SAS-ruter til Málaga og Palma de Mallorca, mens disse ruter i år var koncentreret i højsæsonen. Det sætter da også sine spor i trafiktallene, hvor Aarhus Lufthavn i september 2019 gik tilbage med fem procent fra 52.853 til 50.219 passagerer.

“Grundet strukturelle ændringer hos flyselskaber og indstilling af drift af ruter kommer vi som forventet ud af september med en tilbagegang. Vi ved dog allerede nu, at flere af de påvirkede ruter er dækket ind næste år og forventeligt vil bidrage til en positiv passagervækst. Desuden har vores strategiske fokus på at løfte charterforretningen vist at betale sig med en markant stigning i chartertrafikken for september, og det er et vækstspor, der fortsat skal sikre fremgang,” siger administrerende direktør, Peer H. Kristensen fra Aarhus Lufthavn.

Der kommer ingen vækst i Aarhus Lufthavn før april næste år. Men så er der til gengæld også mulighed for at øge passagertallet med nye SAS-ruter til Alicante og Chania (Kreta), en tredobling af frekvenserne på de spanske ruter til Málaga og Palma de Mallorca samt flere frekvenser på SAS-ruten til Stockholm og indenrigsruten til København.

Passagerudvikling i Billund, Aalborg og Aarhus – januar til september 2019

  9/2019 9/2018 Ændring i % 1-9/2019 1-9/2018 Ændring i %
Billund 369.954 346.414 +6,8 % 2.897.287 2.750.626 +5,3 %
Aalborg 146.488 165.168 -11,3 % 1.126.140 1.248.480 -9,8 %
Aarhus 50.219 52.853 -5,0 % 380.640 358.869 +6,1 %

 

Udenrigs- og indenrigstrafik under pres
Mens lufthavnene i Billund og Aarhus kan glæde sig over en samlet fremgang i årets ni første måneder, så ser det noget anderledes ud i Aalborg Lufthavn. Her har man mistet 120.000 passagerer i forhold til samme periode året før, og det svarer til en tilbagegang på 9,8 procent.

I september var der 146.488 passagerer gennem lufthavnen, og man skal faktisk helt tilbage til 2014 for at finde en september måned med færre passagerer i den nordjyske lufthavn.

Det er først og fremmest indenrigstrafikken, at det er galt med, men også i udenrigsrutetrafikken er der udfordringer. Der flyves med næsten fyldte fly på de eksisterende ruter, men der mangler mere kapacitet og flere ruter. Således var der i september 14,7 procent færre udenrigspassagerer, og samlet benyttede 47.065 passagerer udenrigsruterne til og fra Aalborg i sidste måned.

“I september ser vi samme billede, som vi hidtil har set i 2019, hvor efterspørgsel på rejser til udlandet er stigende, men flyene mangler, hvorfor udenrigstilbagegangen er forventet. Samtidig ser vi en tilbagegang i indenrigstrafikken, hvor udfordringerne her ligger i billetpriserne, der generelt set er højere end de var sidste år, og det har stor effekt på antallet af fritidsrejsende,” forklarer administrerende direktør Søren Svendsen fra Aalborg Lufthavn.

Aalborg Lufthavn kan i vintertrafikprogrammet se frem til en ny skirute med SAS til den nye Scandinavian Mountains Airport samt flere frekvenser på Oslo-ruten. I sommertrafikprogrammet 2020 bliver der nye charterdestinationer, blandt andet Calabrien i Syditalien med Bravo Tours og Gazipasa i Tyrkiet med Detur.

 

Relaterede artikler:

Færre passagerer i Aarhus Lufthavn i august

Indenrigstrafikken styrtdykker i Aalborg Lufthavn

Billund: Vi går efter fire millioner passagerer i 2020