Fronten af et Airbus A350-testfly med produktionsnummeret MSN59 og navnet "Dragonfly". Foto: Airbus

Viden om ‘guldsmede’ skal hjælpe piloter

Airbus er begyndt at teste teknologisk assistance til piloter, og projektet er kendt som DragonFly, hvor teknologien blandt andet omfatter automatiseret nødomdirigering i luften.

Airbus-datterselskabet Airbus NextUp er begyndt at se mere på udvikling inden for flyvesikkerhed og operationel effektivitet.

Selskabet er således godt i gang med at teste nye teknologier, der skal assistere piloterne både på jorden og i luften. Testene foregår fra et Airbus A350-testfly.

Testprojektet er kendt som DragonFly (på dansk: guldsmed, red.), og de teknologier, der bliver testet, omfatter automatiseret nødomdirigering under cruise, automatisk landing og taxiassistance. Testene har til formål at vurdere, om det er relevant med yderligere udforskning af autonome flyvesystemer til støtte for mere sikre og effektive flyvninger.

”Disse tests er et af flere trin i den metodiske forskning af teknologier for yderligere at forbedre driften og forbedre sikkerheden,” siger Isabelle Lacaze, chef for DragonFly-projektet under Airbus UpNext.

”Inspireret af biomimik er de systemer, der testes, designet til at identificere træk i landskabet, der gør det muligt for et fly at ”se” og sikkert manøvrere autonomt i dets omgivelser, på samme måde som guldsmede er kendt for at have evnen til at genkende vartegn.”

Tager hensyn til eksterne faktorer
Teknologien er i forbindelse med testene i stand til at hjælpe piloter under flyvningen, hvor den kan håndtere en hændelse med en uarbejdsdygtig pilot ved eksempelvis landing og taxi. Under hensyntagen til eksterne faktorer som flyvezoner, terræn og vejrforhold var flyet i stand til at lave en ny flyverute og samtidig kommunikere med både flyvekontroltjenesten og flyselskabets operationscenter.

Funktioner til taxiassistance er blevet testet under realtidsforhold i Blagnac-lufthavnen i Toulouse. Teknologien giver blandt andet piloterne lydadvarsler ved forhindringer, ligesom de kan tilgå vejledning til startbanen ved hjælp af et dedikeret lufthavnskort.

Airbus UpNext lancerer desuden et projekt for at forberede den næste generation af computerbaserede algoritmer til at fremme landing- og taxiassistance.

Testene under DragonFly er muliggjort gennem samarbejde med Airbus’ datterselskaber og eksterne partnere som Cobham, Collins Aerospace og Thales. DragonFly er delvist finansieret af de civile franske luftfartsmyndigheder, DGAC, som en del af den franske Stimulus-plan.

 

Relaterede artikler:

Airbus leverede færre fly end forventet

Airbus A321XLR-testflyvning over Danmark

Airbus vil teste flyvende biler