Ethiopian Airlines vil erstatte Bole International Airport (billedet) med en ny storlufthavn. Foto: Vob08, CC 3.0

Vil bygge største lufthavn i Afrika

Ethiopian Airlines planlægger at bygge en lufthavn, der skal kunne håndtere op til 100 millioner årlige passagerer, hvilket vil gøre den til Afrikas klart største lufthavn.

Fem milliarder dollar, eller hvad der svarer til 34,4 milliarder kroner.

Det er beløbet, som Ethiopian Airlines forventeligt vil investere i en helt ny lufthavn, der vil overgå alle andre afrikanske lufthavne i både størrelse og travlhed – og samtidig bringe den ind i verdenstoppen af store lufthavne.

Administrerende direktør i Ethiopian Airlines, Tewolde Gebremariam, oplyser, at det nationale flyselskab afsluttede sine mål for 2025 allerede syv år før. Selskabet vil derfor i stedet opsætte målene for 2035, som blandt andet inkluderer byggeriet af storlufthavnen. Den skal erstatte Bole International Airport ved Addis Ababa, hvor Ethiopian Airlines hører hjemme.

”Bole-lufthavnen ser meget smuk og stor ud, men med den vækst vi oplever hvert år, så vil vi nå maksimumkapaciteten om cirka tre eller fire år,” siger Tewolde Gebremariam til Ethiopian News Agency (ENA).

Vil skabe en “lufthavnsby”
Den nye etiopiske lufthavn vil få navnet Absera og blive bygget ved byen Bishoftu næsten 65 kilometer syd for Addis Ababa. Lufthavnen vil få en størrelse på cirka 34 kvadratkilometer. Den årlige kapacitet forventes at kunne blive helt op til 100 millioner passagerer, og lufthavnen ønsker et byggeri på den samme skala som den nye storlufthavn i Istanbul.

Ifølge Ethiopian Airlines-direktøren skal den nye lufthavn blive en decideret ”lufthavnsby” med et komplet udvalg af toldfrie indkøbscentre, hoteller og træningscentre. Ethiopian Airlines håber at kunne begynde lufthavnsbyggeriet inden for seks måneder, men det vides endnu ikke, hvornår Absera-lufthavnen kan stå færdig.

Afrikas største lufthavn målt i antal passagerer er i øjeblikket O.R. Tambo International Airport i Johannesburg i Sydafrika. I 2019 håndterede lufthavnen 21,7 millioner passagerer.

De to næststørste afrikanske lufthavne er Bole International Airport med 12,1 millioner årlige passagerer og Cape Town International Airport i Sydafrika med 10,3 millioner rejsende i 2019. I dette tilfælde er Cairo International Airport i Egypten taget ud af ligningen, da dette land efter den generelle opfattelse er en del af Mellemøsten.

 

Relaterede artikler:

Håb om Norwegian-rute til Cape Town

CPH taber Afrika-rute til Oslo Lufthavn

32 millioner passagerer på under seks måneder