József Váradi, koncernchef hos Wizz Air. (Foto: Wizz Air/PR)

Norsk oliefond vil stemme imod bonus til Wizz-chef

En bonus på over 100 millioner pund til Wizz Air-topchefen for selskabets hurtige vækst er lige i overkanten. Det mener norsk oliefond, der har planer om at stemme nej til forslaget.

Wizz Air har de seneste år været på kraftig fremmarch i europæisk luftfart – ikke mindst fra flere danske lufthavne.

Den gode udvikling for det ungarske lavprisflyselskab har ført til, at bestyrelsen har stillet forslag om en klækkelig bonus til koncernchef József Váradi. Forslaget til bonus, der kom frem i begyndelsen af juli, lyder således på 100 millioner pund. Det svarer til hele 869 millioner kroner.

Tidligere i år forlod Wizz Air det norske indenrigsmarked efter ganske kort tid, men selskabet flyver stadig på ruter til og fra Norge. Det skandinaviske land har desuden en anden tilknytning til Wizz Air, eftersom den norske Oljefondet er en af aktionærerne i flyselskabet. Og oliefonden oplyser nu, at den vil stemme nej til den foreslåede bonus til József Váradi. Det skriver det norske erhvervsmedie E24.

’En del af bonus skal gives som aktier’
Oljefondet påpeger i sin begrundelse til at stemme nej, at det er bestyrelsens opgave ”at tiltrække den rigtige koncernchef og fastsætte en passende bonus.

”En væsentlig del af den årlige bonus skal gives som aktier, der er låst i fem til 10 år – uafhængig af fratrædelses- eller pensionstidspunkt,” lyder det blandt andet fra fonden.

Herudover gør oliefonden det klart, at al bonus skal have ”en klar forretningsmæssig begrundelse”, ligesom bestyrelsen ”skal være gennemsigtig med hensyn til den samlede bonus for at undgå uacceptable resultater”.

Oljefondet oplyser endvidere, at den vil stemme for genvalg til József Váradi i Wizz Air-bestyrelsen. Generelforsamlingen i Wizz Air finder sted 27. juli i Schweiz.

Transportarbejdere fordømmer bonus-forslag
Selv om Wizz Air har præsteret markant vækst og har god rentabilitet på trods af coronapandemien, er der også modstand fra andre sider til millionbonussen til Wizz Air-topchefen.

Således har også det europæiske transportarbejderforbund, European Transport Workers’ Federation (ETF), fordømt forslaget om en bonus på over 800 millioner kroner til József Váradi. Forbundet mener blandt andet, at Wizz Air har tjent penge på bekostning af transportarbejdere i lang tid, og at koncernchefen derfor ikke bør modtage en bonus i denne størrelse.

Transportarbejderforbundet har opfordret til, at aktionærerne i Wizz Air sætter sig imod bonussen til topchefen. Eventuelle fremtidige bonusser bør baseres på, at flyselskabet blandt andet kan tilbyde anstændige arbejdsvilkår, anstændig løn og at medarbejderne trives.

 

Relaterede artikler:

Transportarbejdere raser over millionbonus til topchef

Wizz Air: Kriser er perfekte til ekspansion

Wizz Air lynlukker norske indenrigsruter