Virgin Atlantic vil købe op til 150 elektriske fly af typen VTOL fra Vertical Aerospace. Illustration: Virgin Atlantic

Virgin Atlantic vil købe op imod 150 elektriske VTOL-fly

Virgin Atlantic har indgået partnerskab med Vertical Aerospace om køb af 150 elektriske såkaldt VTOL-fly. Det irske flyleasingselskab Avalon har lagt ordre på op til 500 fly af denne type.

Udviklingen af små elektriske fly får større og større fokus rundt om i verden. Og flyene får også stigende opmærksomhed fra flyselskaberne.

Senest har Virgin Atlantic annonceret et partnerskab med den britiske virksomhed Vertical Aerospace om at skabe bæredygtige kortdistanceflyvninger i Storbritannien.

Samarbejdet inkluderer muligheden for, at det britiske langdistanceflyselskab kan købe op til 150 såkaldt eVTOL-fly, hvilket står for electrical Vertical Take-Off and Landing. Altså et elektrisk fly, der er i stand til at lette og lande i lodret retning. Virgin Atlantic er samtidig udpeget som lanceringskunde i Europa.

Flyet har navnet VA-X4 og er et næsten lydløst nulemissions-fly med en rækkevidde på over 160 kilometer. Flyet får plads til fire passagerer ud over en pilot, og det vil kunne flyve med en hastighed på over 320 kilometer i timen.

Indledningsvist fokus på London-flyvninger
VA-X4 anses for at kunne revolutionere mobiliteten til og fra byer – og samtidig have samme sikkerhedsstandarder som store passagerfly.

”Med innovation og bæredygtighedsledelse i vores DNA er vi glade for at samarbejde med Vertical Aerospace om at bane vejen for bæredygtige og emissionsfrie flyrejser i Storbritannien. Vi er stolte af at opbygge varige strategiske partnerskaber og er glade for at arbejde sammen med Vertical i deres mission om at bringe eVTOL-rejser til Storbritannien,” siger Shai Weiss, koncernchef i Virgin Atlantic.

Virgin Atlantic og Vertical Aerospace vil lave et joint-venture og bruge de elektriske fly til at operere på et kortdistance-netværk mellem britiske byer og lufthavne. Indledningsvis vil der være fokus på London Heathrow, London Gatwick og Manchester.

”Dette er den mest spændende tid inden for luftfart i næsten et århundrede. Elektrificering vil transformere flyvning i det 21. århundrede på samme måde, som jetmotoren gjorde for 70 år siden,” forudser Stephen Fitzpatrick, administrerende direktør og grundlægger af Vertical Aerospace.

Virgin Atlantic ser stort potentiale i de emissionsfrie VA-X4, da der er 37 byer med befolkninger over 100.000 indbyggere inden for 160 kilometer fra London Heathrow.

Leasingselskab bestiller 500 VTOL-fly
Det irske flyleasingselskab Avolon har ligeledes set sig lun på det elektriske VTOL-fly fra Vertical Aerospace. Således har selskabet annonceret en ordre på op til 500 fly til en samlet værdi af to milliarder dollar, eller hvad der svarer til 12,3 milliarder kroner.

”Denne ordre bekræfter Avolons position som en pioner inden for branchen. Sammen med Vertical vil vi revolutionere flyrejser og fortsætte med at reducere vores industris indvirkning på miljøet. I Vertical har vi identificeret en langsigtet strategisk operatør, der deler vores vision for en renere og mere effektiv lufttransportform,” siger Dómhnal Slattery, koncernchef i Avolon.

Avolon er sammen med Microsoft, Rolls-Royce, Honeywell og American Airlines investorer i Vertical Aerospace, ligesom VTOL-selskabet nu også samarbejder med Virgin Atlantic.

Den første prototype af en VA-X4 i fuldskala er i øjeblikket i produktion, og den første testflyvning vil finde sted senere i 2021. Den første kommercielle flyvning er planlagt til 2024 og er betinget af certificeringer fra Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur, EASA, og de britiske luftfartsmyndigheder, CAA.

Vertical Aerospace har lavet en præsentation af eVTOL-flyet, som kan ses via YouTube herunder:

 

Relaterede artikler:

Flyselskab vil købe 200 lufttaxier

Finnair vil købe 20 elektriske fly

Vil teste elektriske lufttaxier i Paris-lufthavn til sommer