Wizz Air Airbus A321. (Foto: Wizz Air | PR)

Wizz Air truer norske kommuner med retssager

Det ungarske lavprisflyselskab Wizz Air vil ikke finde sit i boykot fra seks norske kommuner og fylkeskommuner samt et statsligt selskab. Har givet tre ugers svarfrist inden et eventuelt søgsmål.

Det har indtil videre været forbundet med store udfordringer for Wizz Air at bevæge sig ind på det norske indenrigsmarked uden at ville beskæftige norske ansatte på lokale overenskomster.

Siden opstarten i begyndelsen af november har det ungarske lavprisflyselskab mødt massiv modstand fra den norske fagbevægelse samt fra flere kommuner, fylkeskommuner (tidligere amter, red.) samt fra det statslige energiselskab Statnett. Her har der været en opfordring til at boykotte Wizz Air og i stedet flyve med Norwegian og SAS.

Nu forsøger Wizz Air sig med en offensiv strategi mod de offentlige aktører, der opfordrer til boykot. Det store anerkendte advokatfirma Schjødt, der har fire afdelinger i Norge og også er repræsenteret i Stockholm og London, har fået til opgave at forberede et søgsmål mod samlet seks kommuner og fylkeskommuner samt Statnett, hvis opfordringen til boykot ikke trækkes tilbage.

Påstand om konkurrenceforvridning
De otte offentlige aktører er blevet varslet om, at der vil blive udtaget stævning, og der er givet en svarfrist på tre uger. Det ungarske flyselskab henholder sig til, at Norge er forpligtet af EØS-aftalen, der skal sikre fri etableringsret i alle medlemslande.

“En beslutning om at boykotte er noget helt andet end en fri meningsudveksling. Sådanne beslutninger har til formål at skabe en afstandstagende og afskrækkende virkning hos offentligheden og har en åbenlyst konkurrenceforvridende virkning,” siger Marion Geoffroy, der er koncerndirektør i Wizz Air, i en pressemeddelelse.

Wizz Air understreger, at boykotten er blevet igangsat uden at selskabet har været kontaktet og haft mulighed for at kommentere på det.

Afviser trusler 
Udover Statnett er der sendt varsel om søgsmål til Agder fylkeskommune, Møre og Romsdal fylkeskommmune, Bergen kommune, Viken fylkeskommune, Stord kommune og Oslo kommune.

Hos både Stattnett og flere kommuner tager man truslerne fra Wizz Air med sindsro.

“Vi har vurderet, hvorvidt Wizz Air opfylder de krav, vi stiller til alle vore leverandører om at efterleve vores etiske regelsæt. Vi har konkluderet, at det gør de ikke,” siger Henrik Glette, kommunikationsdirektør i Statnett, til det norske medie NRK.

I Bergen kommune afviser man også truslen fra det ungarske lavprisflyselskab.

“Vi ønsker ikke at bruge skatteydernes penge til at fylde disse fly,” siger finansbyråd Erlend Horn på vegne af byrådet.

 

Relaterede artikler:

Wizz Air: Boykot og mobning er brud på menneskerettigheder

Norge vil stoppe Wizz Air’s dumpingpriser

Må forlade Avinor-bestyrelse efter Wizz Air-rolle