Airbus A321-200 fra WOW air.

WOW air tabte en million om dagen

I årets første ni måneder har WOW air tabt 225 millioner kroner, hvilket svarer til op imod en million kroner om dagen.

Den amerikanske kapitalfond Indigo Partners er i gang med at gå WOW airs regnskaber efter i sømmene i forbindelse med den såkaldte due diligence, der skal sikre, at der ikke er skeletter i skabene, før der bliver investeret i det islandske flyselskab.

WOW air har samtidig offentliggjort selskabets perioderegnskab fra 1. januar til 30. september 2018, og det viser, at analysefolkene fra Indigo Partners bør gøre klogt i at sætte farten op, så arbejdet kan blive færdiggjort. Pengene fosser nemlig ud af kassen hos det islandske lavprisflyselskab.

Omsætningen er de første ni måneder af 2018 steget med 31 procent til 501 millioner dollars, hvilket svarer til 3,3 milliarder danske kroner. Men bundlinjen har slet ikke kunnet følge med. Således har WOW air tabt 33,6 millioner dollars (225 millioner kroner) i samme periode. Det svarer til 925.000 kroner om dagen – eller op imod en million kroner i runde tal.

Og tabene er eskaleret igennem de seneste uger og måneder.

Ramt af negative begivenheder
WOW air skriver i en pressemeddelelse, at selskabet den 24. september udstedte obligationer til en værdi af 60 millioner euro, der omregnet til danske kroner svarer til 450 millioner.

Men sidenhen har begivenhederne taget fart med negativ presse omkring den finansielle situation i selskabet, og det har haft en større indvirkning på salg, kreditfaciliteter og likviditet end forventet. Herudover ramte de stigende brændstofpriser meget hårdt, idet WOW air ikke har afdækket en eneste dråbe flybrændstof, således at selskabet er 100 procent afhængig af markedspriserne.

“Brændstofpriserne fortsatte med at stige i ugerne og månederne efter obligationssalget, hvilket lagde yderligere pres på selskabets finansielle stilling. Som en konsekvens heraf har ledelsen arbejdet ihærdigt på at skaffe yderligere kapital og haft drøftelser med interesserede investorer, og vi er nu blevet enige med Indigo Partners om en investering i WOW air efter en succesfuld gennemførelse af due diligence,” hedder det i meddelelsen fra det islandske lavprisflyselskab.

Torsdag aflyste Icelandair overtagelsen af WOW air, da det angiveligt ikke var muligt at få Icelandairs långivere til at acceptere købet af konkurrenten. Blot 12 timer senere kunne Indigo Partners meddele, at der var indgået en preliminær aftale om at investere i WOW air. Hvis transaktionen følger de regler, der gælder for EU, som Island dog ikke er fuldgyldigt medlem af, vil Indigo Partners maksimalt kunne eje 49,9 procent af selskabet.

 

Relaterede artikler:

WOW air reddet af amerikansk kapitalfond

Icelandair aflyser købet af WOW air

WOW air kæmper for livet