Airbus A319 fra ITA Airways. (Foto: Davide Calabresi | shutterstock.com)

ITA kan være solgt i løbet af få uger

Den italienske regering sigter mod at få solgt ITA Airways inden udgangen af juni. Tre potentielle købere forventes at afgive bud på flyselskabet inden fristen 23. maj.

ITA Airways kan meget vel snart overgå til private ejere, hvis alt går som den italienske regering ønsker det.

Potentielle købere af ITA Airways har indtil 23. maj 2022 til at afgive et bindende købstilbud på flyselskabet, fortalte Italiens økonomiminister, Daniele Franco, tirsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters. Herefter håber den italienske regering, at selskabet kan være solgt inden udgangen af juni.

Ministeren fortalte, at tre potentielle købere har haft adgang til ITA Airways’ datarum, og heriblandt er både europæiske og amerikanske selskaber.

Holder døren åben for alle interesserede
Den ene af de interesserede købere er rederigiganten MSC Mediterranean Shipping Company i samarbejde med Lufthansa-koncernen, den anden er den amerikanske Certares-fond sammen med Delta Air Lines og Air France, mens den tredje potentielle køber er den amerikanske kapitalfond Indigo Partners.

Den italienske regering planlægger at privatisere ITA Airways gennem et direkte salg, samtidig med at de i første omgang vil beholde en minoritetsandel.

MSC og Lufthansa anmodede i januar i år om, at selskaberne ville få 90 dage, hvor det eksklusivt var dem, der kunne se på mulighederne for at afgive et bud. Den italienske regering valgte dog en markedsbaseret procedure med det formål at holde døren åben for andre potentielle budgivere.

”Resultatet af forhandlingerne er ikke givet. Vi vil undersøge de tre tilbud på en gennemsigtig måde; der er ingen beslutning fra vores side på nuværende tidspunkt,” siger Daniele Franco.

Italiensk stat yder finansiering
Tirsdag nævnte Lufthansa, at det kun vil tage en minoritetsandel i ITA Airways, mens majoriteten skal gå til MSC. Hvis Lufthansa og MSC sammen bliver de nye ejere, vil det tyske flyselskab opbygge et tæt kommercielt samarbejde med ITA.

ITA Airways havde driftsstart 15. oktober 2021, hvilket var samme dag, som Alitalia lukkede efter flere års kamp for overlevelse. ITA Airways overtog en del af aktiverne fra Alitalia, der gennem mange årtier var Italiens nationale flyselskab.

I henhold til en aftale med EU kan den italienske regering skyde op til 1,35 milliarder euro (10 milliarder kroner, red.) i ITA Airways frem til og med 2023. En privatisering vil dog potentielt set reducere støtten fra den italienske stat. Sidste år blev ydet 700 millioner euro, mens yderligere 400 millioner euro vil tilgå ITA Airways i år. De resterende 250 millioner euro er sat til næste år.

 

Relaterede artikler:

Udsigt til budkrig om ITA Airways

Lufthansa i samarbejde med rederigigant om ITA

Medie: Lufthansa vil overtage op til 40 procent af ITA