Airbus A320neo-fly fra Atlantic Airways ved gaten i Københavns Lufthavn. Foto: Danny Longhi Andreasen

100 millioner kroner til Atlantic Airways

Den færøske regering har besluttet at give Atlantic Airways en kapitalindsprøjtning på 100 millioner kroner for at hjælpe selskabet gennem coronakrisen.

Færøske Atlantic Airways er som andre flyselskaber ramt at coronakrisen, og for at styrke flyselskabets likviditet, får Atlantic Airways nu en kapitalindskud på 100 millioner kroner fra sin ejer, Færøernes Landsstyre. Det skriver flere færøske medier, heriblandt Local.fo.

Foruden Atlantic Airways får Vágar lufthavn på Færøerne også et ekstra tilskud på 15 millioner kroner fra den færøske regering på grund af coronakrisen. Den færøske finansminister Jørgen Niclasen underskrev i fredags forslaget om de supplerende bevillinger, og forslaget er nu sendt til det færøske parlament, Lagtinget.

”I begyndelsen af ​​dette år var Atlantic Airways et stærkt og stolt selskab. Efter at landet og resten af ​​verden blev ramt af en krise skabt af coronavirus, er Atlantic Airways stadig et stolt selskab, men ikke så stærkt. Det har brug for penge for at opretholde en stærk likviditet. Derfor har vi besluttet at give virksomheden 100 millioner kroner,” siger Jørgen Niclasen.

Omsætningen er halveret
På en pressekonference i forbindelse med underskrivelsen af forslaget forklarede Atlantic Airways’ administrerende direktør, Jóhanna á Bergi, at flyselskabet, ligesom resten af ​​luftfarten og turistindustrien, er blevet hårdt ramt af krisen.

”Det så godt ud i begyndelsen af ​​dette år, og vi forventede at sælge næsten 380.000 flybilletter i år. Nu vil vi sandsynligvis ikke overstige 160.000 billetter, så i stedet for en vækst på 12 procent forventer vi kun at nå 53 procent af omsætningen i 2019,” sagde Jóhanna á Bergi.

Atlantic Airways’ flåde af Airbus A320/A319-fly beskæftiger sig både med ruteflyvninger til Færøerne og charterflyvninger for blandt andet danske rejsearrangører som Apollo, Folkeferie.dk og Primo Tours fra danske lufthavne.

Det færøske flyselskab valgte allerede i begyndelsen af coronakrisen at justere sine aktiviteter, og i maj så Atlantic Airways ledelse sig nødsaget til at afskedige 100 af selskabets 240 ansatte – heriblandt 45 kabinemedarbejdere og 19 piloter.

Vil forsøge at returnere nyt fly
Flyselskabet forsøger ifølge Local.fo også at returnere den Airbus A320neo, som selskabet i juni modtog som det fjerde fly i flåden. Flyet, som er Atlantic Airways anden A320neo, er leaset fra det amerikanske flyleasingselskab Air Lease Corporation.

Endvidere vil Atlantic Airways forsøge at udskyde leveringen af endnu to nye A320neo fra 2023/24 til 2027/28. Selskabet har længe haft en plan om at arbejde frem mod en enhedsflåde bestående af fire A320neo, mens to nuværende fly i flåden – én A319 og én A320 – efter planen skal udfases.

Atlantic Airways forventer et underskud på 140 millioner kroner i år og i 2021 et underskud på 42 millioner kroner.

 

Relaterede artikler:

Atlantic Airways: Ingen prisstigninger efter SAS-exit

Atlantic Airways har modtaget sin anden A320neo

Atlantic Airways afskediger en tredjedel af de ansatte