Qatar Airways har base i Hamad International Airport i Doha.

1309 dages luftblokade af Qatar Airways er slut

Qatar Airways kan omsider atter benytte luftrummet i Saudi-Arabien, da det mellemøstlige land har besluttet at ophæve en tre og et halvt år lang blokade af Qatar.

Et større diplomatisk gennembrud er en realitet i Mellemøsten. Saudi-Arabien har indvilget i at ophæve en blokade af nabostaten Qatar, som har været gældende siden 5. juni 2017.

Det fortalte Kuwaits udenrigsminister, Ahmad Nasser al-Mohammed al-Sabah, mandag ifølge flere mellemøstlige medier – herunder Al Jazeera – forud for et længe ventet årligt topmøde i Gulf Coorporation Council (GCC), hvor der forventes en endelig aftale om at ophæve blokaden.

Gennem flere måneder har der været dialog mellem parterne, og i begyndelsen af december udtrykte en saudiarabisk embedsmand optimisme over, at striden snart kunne bilægges.

Det var en række mellemøstlige lande med Saudi-Arabien i spidsen, der afbrød diplomatiske bånd med Qatar. Landene mente blandt andet, at Qatar var med til at finansiere islamistiske terrorister, og at emiratet opretholdt forbindelser til den regionale fjende Iran. Qatar har dog hele tiden afvist, at de støtter terrorisme.

Blokade fik store konsekvenser for Qatar Airways
Blokaden af Qatar indebar lukning af grænser både til søs, til lands og i luften. Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater, Egypten og Bahrain var blandt de lande, der lukkede luftrummet for fly fra Qatar Airways, hvilket straks fik store konsekvenser for Doha-flyselskabet.

Som en konsekvens af blokaden måtte Qatar Airways straks indstille 18 af 51 ruter i selskabets rutenetværk i Mellemøsten og Afrika. Blokaden betød også, at Qatar Airways på flere ruter i sydvestlig retning måtte flyve op til et par timers omveje for at holde sig fri af luftrum, hvor der ikke var adgang til.

Koncernchef i Qatar Airways, har flere gange ytret, at blokaden af Qatar var ulovlig, og at blokaden havde store konsekvenser for blandt andet flyselskabet.

Topmøde vil være historisk
Ønsket om at ophæve blokaden af Qatar blev angiveligt fremlagt i en telefonsamtale mellem Kuwaits emir Nawaf, Qatar-emir Tanim og den saudiarabiske kronprins, Mohammed bin Salman. Kuwait har gennem forløbet ageret som mægler mellem Saudi-Arabien og Qatar.

Den nuværende emir af Qatar, Tanim bin Hamad Al Thani, vil selv deltage i GCCs topmøde i Saudi-Arabien tirsdag, har Qatars regeringskontor rapporteret. På topmødet ventes den endelige aftale at falde på plads, selv om Saudi-Arabien allerede mandag aften åbnede sit luftrum for fly med Qatar-registrering.

Kuwait-emir Nawaf har udtalt, at han håber, at topmødet i Mellemøsten vil være en god anledning til at få genskabt normale relationer mellem landene. Udenrigsminister i De Forenede Arabiske Emirater, Anwar Gargash, har udtalt, at topmødet vil være ”historisk”.

”Vi står foran et historisk topmøde i Al-Ula, hvor vi genopretter vores Golf-samhørighed og sikrer, at sikkerhed, stabilitet og velstand er vores højeste prioritet. Vi har mere arbejde foran os, og vi er på vej i den rigtige retning,” siger Anwar Gargash ifølge Al Jazeera.

 

Relaterede artikler:

Diplomatisk krise kan tvinge Qatar Airways i knæ

Qatar Airways indstiller 17 ruter

Qatar Airways iværksætter plan B