Københavns Lufthavn Masterplan - oversigtsbillede. (Foto: Københavns Lufthavn)

17 nye langdistanceruter ved udbygning af CPH

Københavns Lufthavn skal udbygges for 20 mia. kroner, hvilket dermed kan skabe 9.000 jobs og 17 nye langdistanceruter, lover lufthavnens ledelse.

Fredag formiddag vil København Lufthavn præsentere en storstilet plan, der i forbindelse med en historisk udvidelse af lufthavnen vil kunne bringe 17 langdistanceruter og 9.000 nye jobs til den danske hovedstadslufthavn. Planen, der hedder “Expanding CPH”, vil blive præsenteret af administrerende direktør Thomas Woldbye sammen med den nyudnævnte erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Planerne om udbygningen af Københavns Lufthavn er kommet til følge af de seneste års markante vækst, hvor lufthavnen i dag er ved at sprænge rammerne. Investeringen ventes at blive på omkring 20 mia. kroner, og vil blive et af de største privatfinansierede anlægsprojekter i danmarkshistorien, skriver lufthavnen.

“trafikken her i Københavns Lufthavn er vokset markant de senere år, og væksten fortsætter. Derfor er det nødvendigt at fremtidssikre lufthavnen, og det kræver, at vi bygger ud. Vi har brug for mere plads, både til passagerer og bagage, ligesom vi har brug for standpladser og gates til flere fly. Den plan, vi har fremlagt her (senere i dag, red.), viser, hvordan vi vil realisere målet om at skabe plads til 40 mio. passagerer,” siger Thomas Woldbye.

“Udbygningen af Københavns Lufthavn til 40 mio. passagerer om året bliver med en samlet investering på ca. 20 mia. kr. til en af de største privatfinansierede anlægsinvesteringer i danmarkshistorien. Projektet skaber ifølge en ny rapport fra COWI ydermere 12.500 nye arbejdspladser alene i anlægsperioden. Af disse nye jobs er 80%n for håndværksfag.

17 nye langdistanceruter
Rent konkret lover lufthavnen 17 nye langdistanceruter og 9.000 nye jobs i lufthavnen, hvis Københavns Lufthavne A/S opnår de nødvendige tilladelser til at igangsætte byggeriet.

Københavs Lufthavn nævner Vancouver, Seattle, Mexico City, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Cape Town, Johannesborg, Nairobi, Addis Ababa, Amman, Mumbai, New Delhi, Colombo, Kuala Lumpur, Ho Chi Minh City, Hong Kong og Seoul som “sandsynlige ruter i fremtiden”. Mange af ruterne vil der angiveligt stå Norwegian på, at det norske lavprisflyselskab selv har nævnte en række af disse destinationer som en del af udvidelsesplanerne.

”Danmark har brug for stærke forbindelser til resten af verden. Det kræver en stærk lufthavn, der er godt forbundet med flyruter over hele kloden. Københavns Lufthavn har i dag en position som Nordeuropas foretrukne knudepunktslufthavn. Den position vil vi fastholde – og derfor vil vi udvide og udvikle lufthavnen. Vi er parate til at investere i en massiv udbygning af lufthavnen for at skabe plads til mange flere fly og mange flere rejsende,” siger Thomas Woldbye.

Vil nedlægge tværbanen
For at få plads til de 17 nye langdistanceruter ønsker lufthavnen at udbygge den vestlige del af lufthavnen, så arealet til standpladser udvides til 1.900.000 kvadratmeter, hvilket er dobbelt så stort som det nuværende areal. Det gør det muligt at udvide antallet af standpladser til fly fra de nuværende 78 til 124. En manøvre, der møder meget modstand fra SAS og andre flyselskaber, idet lufthavnen samtidig vil nedlægge tværbanen 12/30, der ofte bruges når vinden kommer ind fra sydøst.

”Hvis vi ikke bygger lufthavnen markant ud, løber vi inden for få år tør for plads til fly. Med udvidelsen kan vi både imødekomme den øgede passagervækst og åbne for en række nye interessante ruter til hele verden. Nye flyruter giver danskerne bedre adgang til verden og verden bedre adgang til Danmark. Samtidig sikrer de bedre vilkår for fragt af eksportvarer til fremadstormende vækstøkonomier i bl.a. Asien,” uddyber lufthavnsdirektøren.

I dag har 16.500 personer fast beskæftigelse i Københavns Lufthavn, hvilket allerede gør lufthavnen til Danmarks største arbejdsplads. Når lufthavnen er udbygget til 40 mio. passagerer om året, forventes antallet af permanente arbejdspladser at være steget med 9.000 ifølge lufthavnens beregninger. Dette er ud over 12.500 byggejobs, der bliver skabt i anlægsperioden.

 

Relaterede artikler:

CPH: Plads til passagerfordobling med tværbane-lukning

CPH tier om omfanget af tværbane-operationer

Tværbanen i CPH flittigt brugt i søndags

CPH viste udvidelsesplan frem

CPH præsenterer sin plan for fremtiden