Passager med mundbind i lufthavn. (Foto: Irina Velichkina - istockphoto.com | 1203177101)

1,8 milliarder flypassagerer i hele verden i 2020

Antallet af flypassagerer på globalt plan faldt sidste år med 60 procent sammenlignet med året før. Krisen har kostet langt større nedgang i passagertallene end finanskrisen og 9/11.

Det globale antal af flypassagerer faldt sidste år til 1,8 milliarder sammenlignet med 4,5 milliarder passagerer året før, hvilket svarer til en nedgang på 60 procent. Dermed var antallet af flypassagerer tilbage på niveauet i 2003.

Det konkluderer FN’s organisation for civil luftfart, ICAO, i en ny analyse af konsekvenserne af det første år med COVID-19-pandemien.

ICAO’s analyse viser også, at flyselskaber verden over tilsammen har lidt økonomiske tab på 370 milliarder dollar (2.280 milliarder kroner) som følge af coronapandemien, mens lufthavnene har mistet yderligere henholdsvis 115 milliarder dollar (709 milliarder kroner).

Internationale ruter hårdest ramt
Pandemien har ramt de internationale ruter hårdest med et fald i antallet af passagerer på 74 procent – eller 1,4 milliarder færre passagerer, mens indenrigstrafikken globalt set faldt med 50 procent sidste år.

ICAO’s analyse viser også, at coronapandemien har medført en langt større nedgang i antallet af flypassagerer end tidligere kriser som eksempelvis finanskrisen i 2008, 9/11-terrorangrebet i USA og Golfkrigen i 1990’erne.

Her ses, hvordan forskellige internationale kriser gennem årene har påvirket antallet af flypassagerer. Kilde: ICAO

Dystre fremtidsudsigter
De manglende indtægter for flyselskaber og lufthavne har ført til alvorlige likviditetsproblemer på tværs af luftfartens værdikæde, hvilket truer branchens økonomiske levedygtighed og millioner af job over hele verden, fastslår ICAO.

Det globale fald i flyselskabernes indtægter fordeler sig på 120 milliarder dollar (739 milliarder kroner) i Asien og Stillehavsregionen, 100 milliarder dollar (616 milliarder kroner) i Europa, 88 milliarder dollar (542 milliarder kroner) i Nordamerika, mens flyselskaber i resten af verden tilsammen tegner sig for et indtægtstab på 62 milliarder dollar (382 milliarder kroner).

Forbedring i andet kvartal
ICAO forventer en delvis forbedring af luftfartens globale situation i andet kvartal i år, selvom det kommer til at afhænge meget af, hvordan ​​pandemien bliver styret og udrulningen af vacciner.

I organisationens mest optimistiske scenario forventes passagertallet inden juni at komme sig til 71 procent af 2019-niveauet – fordelt på en 53 procent forbedring for de internationale ruter og 84 procent på indenrigsruterne. Et mere pessimistisk scenario forudser kun en genopretning på 49 procent i juni – med 26 procents forbedring på internationale ruter og 66 procent på indenrigsruter.

 

Relaterede artikler:

IATA: Grænselukninger løser intet

IATA: Det begyndende opsving er aflyst

Højeste antal flypassagerer under pandemien