20 Airbus A380’ere ved siden af hinanden i Dubai

Ved årsskiftet indvier Emirates i Dubai International Airport en ny finger, der kan håndtere 20 Airbus A380-fly samtidigt. Dermed fortsætter selskabet sin ekspansive vækst, der på sigt skal skabe grundlaget for at beskæftige de bestilte 90 megajumboer samt den øvrige langdistanceflåde.

Luftfartsselskabet Emirates er med 90bestilte A380-fly den suverænt største kunde til verdens største passagerfly. De første 21 eksemplarer er leveret og yderligere 11 er på vej i år. Desuden forventer selskabet også i år at modtage 20 eksemplarer af det store Boeing 777-300ER widebody-fly.

Men hvad nytter det at købe nye store fly, hvis ikke man har noget sted at parkere dem og få de passagerer ombord, som gerne skulle hjælpe til med at betale regningen for indkøbet af flyene? Derfor har Emirates sat gang i byggeriet af en ny finger til terminal 3 i lufthavnen i Dubai.

Den nye finger vil have plads til ikke færre end 20 Airbus A380’ere på samme tid og indvies 1. januar 2013.

Flyets dimensioner er73 meter i længden, 24,1 meter i højden og et vingefang på 79,8 meter. Det siger sig selv, at det er pladskrævende at skulle huse 20 fly af denne størrelse samtidigt.

Den nye A380-finger i Dubai International Airportsterminal 3’s udvider den samlede kapacitet fra 27 mio. til 43 mio. passagerer. Og der er brug for pladsen i Dubai, hvor passagertallet på 10 år er vokset fra 13,5 mio. i 2001 til knap 51 mio. i 2011.

Bedre end Europa
Den nye finger er blot det seneste eksempel på den fremadstormende luftfartsbranche i Mellemøsten, hvor eventyret dog i høj grad bygger på statsstøtte fra de stenrige oliestater. Uanset hvor pengene kommer fra, så fejler selvtilliden ikke noget.

“Dubai og Mellemøsten vil være centrum for luftfart i fremtiden. Vores infrastruktur er bedre end for eksempel i Europa. Det samme er kvaliteten af flyflåden. Inden for otte timers flyvning, kan vi nå to tredjedele af verdens befolkning,“ siger Thierry Antinori, vice president for salg i Emirates, til Air Transport World.

Med et gulvareal på knap 1,2 mio. kvadratmeter, svarende til arealet af mere end 8.500 danske parcelhuse, er terminal 3 allerede i dag verdens næststørste bygning målt på gulvareal. Terminalen overgås kun af hoteltårnet Abraj Al Bait I Mekka i Saudi-Arabien, der med 1,5 mio. kvadratmeter fordelt på 120 etager er verdens suverænt største bygning målt på gulvplads.