A350-fly fra Airbus. (Foto: Jean-Vincent Reymondon | Airbus | PR)

40 Airbus A350 kan være på vej til Saudi-Arabien

I øjeblikket finder der forhandlinger sted med både Airbus og Boeing om store flyordrer til Saudia og et kommende saudiarabisk flyselskab. I alt skal der indgås købs- og leasingaftaler på 200 fly.

Styret i Saudi-Arabien arbejder henimod at blive mindre afhængig af indtægterne fra olieindustrien i fremtiden. Det skal blandt andet ske gennem investeringer i en række andre brancher, og turisme samt luftfart kommer til at spille en fremtrædende rolle.

Som led i at indfri det mål er landet i færd med at etablere et nyt statsejet flyselskab, der indtil videre blot omtales som RIA. Det vil få base i hovedstaden Riyadh, mens SkyTeam-selskabet Saudia, som staten i forvejen ejer, fortsat vil have hovedkvarter i byen Jeddah.

Planen er, at det nye flyselskab skal være med til at øge antallet af transferpassagerer i landet fra under fire millioner i dag til over 30 millioner i 2030 og kunne konkurrere med Emirates. Det skal ske ved at etablere 150 ruter i Europa, Nordamerika, Sydamerika, Afrika samt Asien.

Forhandler med flere producenter
Det kommer dog til at kræve nogle fly, og derfor er der blevet sat gang i drøftelser med både Airbus og Boeing. Det er koncernchef Ibrahim Koshy fra Saudia, der forhandler på vegne af både hans eget og det kommende flyselskab. Det bekræfter han over for nyhedsbureauet Reuters.

Midlerne til flykøbet stammer fra den statsejede saudiarabiske investeringsfond Public Investment Fund, og der forhandles blandt andet om en ordre på 40 Airbus A350-fly, der har en listepris på omkring 12 milliarder dollars, hvilket svarer til 89,1 milliarder kroner.

Ifølge en kilde, der er bekendt med de nærmere detaljer i planerne, ønsker investeringsfonden at indgå købs- og leasingaftaler på i alt 200 fly, der tilsyneladende skal benyttes som rygrad i det nye selskabs flåde og til at polstre flåden hos Saudia, der i dag råder over 153 fly med en gennemsnitsalder på otte år.

Kan stå i vanskelig konkurrencesituation
Forhandlingerne om de mange fly har været i gang i månedsvis, og branchekilder fortæller, at Boeing regner med, at der vil blive afgivet en ordre på 787 Dreamliner-fly. Flyproducenten forventer, at saudiaraberne vil være interesseret i et sted mellem 68 og 75 modeller af denne flytype.

En analytiker fortæller, at til trods for Saudia og et kommende flyselskab vil have adgang til store midler gennem den saudiarabiske investeringsfond kan det blive en svær opgave at tage konkurrencen op med Emirates og Qatar Airways.

”De flyselskaber har allerede etableret deres netværk og har store flåder på plads. Det betyder, at de har stor styrke til at konkurrere med ethvert nyt selskab. At få fat i tilstrækkeligt med fly og håndtere manglen på uddannede piloter vil derfor komme til at spille en nøglerolle,” siger James Halstead, der er partner i konsulentvirksomheden Aviation Strategy.


Relaterede artikler:

Tidligere SAS-chef skal udvikle luftfarten i Saudi-Arabien

Skal udvikle nyt flyselskab for 225 milliarder kroner

Wizz Air igangsætter kæmpe offensiv i Saudi-Arabien