King Khalid International Airport i Riyadh. (Foto: Riyadh Airports Company | King Khalid International Airport | PR)

Skal udvikle nyt flyselskab for 225 milliarder kroner

Saudi-Arabien investerer gigantisk milliardbeløb i et nyt flyselskab, der skal konkurrere med Emirates. Det vil blandt andet kræve, at der etableres flere end 150 ruter verden over.

Herhjemme har det været et ofte brugt greb, at politikerne har lanceret 2030-planer inden for en række forskellige områder. Det samme har Saudi-Arabien gjort i form af strategien kaldet Vision 2030, der skal fungere som en rettesnor for landets udvikling frem mod udgangen af det nuværende årti.

Den saudiske plan sigter efter at mindske landets afhængighed af olie, omstille økonomien og udvikle de offentlige servicesektorer yderligere. Et af delelementerne i planen er, at der skal investeres 100 milliarder dollars (750 milliarder kroner) i landets turisme og luftfart i løbet af de kommende otte år.

En del af disse midler skal benyttes til at etablere et nyt flyselskab, som blandt andet skal medvirke til, at landet når dets mål om, at antallet af transitpassagerer, som Saudi-Arabien kan notere sig for, skal være 30 millioner i 2030. I dag er tallet under fire millioner. Det skriver Arabian Business.

Skal tage konkurrencen op med Emirates
Ifølge mediets kilder har arbejdet med etableringen af flyselskabet stået på i de forgangne 12 måneder, og det har været finansieret med midler fra den statsejede saudiarabiske investeringsfond Public Investment Fund.

Det er endnu ikke endeligt vedtaget eller offentliggjort, hvad navnet på flyselskabet bliver, men flere kilder fortæller, at det med en vis sandsynlighed vil blive navngivet ’RIA’. Det forlyder dog, at det sandsynligvis vil være landets kronprins, Mohamed Bin Salman, der træffer den endelige beslutning.

Landet har i forvejen det statsejede flyselskab Saudia, der har hovedkvarter i byen Jeddah. Det kommende selskab vil få base i landets hovedstad Riyadh, og tanken er, at det får til opgave at skulle konkurrere med Emirates.

Det forventes, at flyselskabet skal have etableret flere end 150 ruter i både Europa, Nordamerika, Sydamerika, Afrika og Asien, hvis Saudi-Arabien dels skal indfri målet om 30 millioner transferpassagerer, og flyselskabet skal kunne konkurrere med Emirates, der i øjeblikket beflyver 158 destinationer i 85 lande.

Investerer 225 milliarder kroner
Det forlyder dog, at investeringen i selskabet vil kunne stå mål med de store ambitioner, da Saudi-Arabien vil allokere 30 milliarder dollars, hvilket svarer til 225 milliarder kroner, som skal benyttes på at etablere selskabet, der ventes at blive lanceret i fjerde kvartal i år.

En anonym kilde fortæller til Arabian Business, at der endnu mangler at blive sat navn på, hvem der som topchef får til opgave at gøre visionerne til virkelighed.

”Vi taler om et helt nyt flyselskab, der sigter efter at opnå det samme som Emirates, men på blot en fjerdedel af tiden. Det er uden fortilfælde i luftfartshistorien, og det er også grunden til, at der endnu ikke er udpeget en koncernchef, da hvem end, der ender med at acceptere jobbet, vil få til opgave at levere nogle af de mest ambitiøse resultater, man kan forestille sig.”

”I øjeblikket stammer omkring 60 procent af flytrafikken til Saudi-Arabien fra Mellemøsten, mens 20 procent kommer fra Asien-Stillehavsområdet og blot ti procent fra Afrika, og det er her, at det store potentiale er,” udtaler kilden.


Relaterede artikler: 

Wizz Air igangsætter kæmpe offensiv i Saudi-Arabien

Ny rute fra København til Saudi-Arabien

Pilotskole i Saudi-Arabien åbner for kvinder