Rengøring af kabine hos Delta Air Lines. (Foto: Delta Air Lines)

57 procent mindre smitterisiko ved frit midtersæde

Ny rapport peger på stor effekt på smitterisikoen ved at blokere midtersæder på fly. De amerikanske flyselskaber og analytikere mener imidlertid, at undersøgelsen er misvisende.

Risikoen for at blive smittet med COVID-19 kan reduceres med op til 57 procent, hvis flyselskaber holder midtersædet på en sæderække frit. Det konkluderer en ny amerikansk rapport fra Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Den nye rapport bygger imidlertid på forsøg, der er gennemført i 2017 – altså længe før COVID-19-pandemien, og man har ikke undersøgt effekten af et frit midtersæde på passagerer, der bærer mundbind.

På den baggrund mener de amerikanske flyselskaber ikke, at den nye rapport kan bruges til meget.

Obligatorisk brug af mundbind
Brug af mundbind har været påkrævet ombord på alle kommercielle flyvninger i USA i næsten et år, og de amerikanske flyselskaber har efterhånden bevæget sig væk fra en praksis med at holde midtersædet frit, som man gjorde i begyndelsen af pandemien. Det skriver mediet Business Insider.

Kun Delta Air Lines fastholder som det sidste af de store amerikanske flyselskaber modellen med at holde midtersæderne frie, men selskabet planlægger fra 1. maj at gå tilbage til en almindelig fordeling af passagererne i kabinen.

“Flere videnskabelige undersøgelser bekræfter, at beskyttelseslagene reducerer risikoen markant, og forskning viser fortsat, at risikoen for transmission ombord på fly er meget lav,” siger Airlines for America, den amerikanske brancheorganisation for flyselskaber, i en kommentar til det nye studie.

Gamle data
Moderne fly er blandt andet udstyret med højeffektive HEPA-filtre, som hindrer virus i at sprede sig ombord. Den nye undersøgelse fra CDC tager heller ikke hensyn til de foranstaltninger, der træffes af flyselskaber, siger en brancheekspert til Business Insider.

“Dette er måneder gamle data, der overser mange ændringer i den virkelige verdens politikker og praksis, som luftfartsindustrien har implementeret, siden undersøgelsen blev gennemført,” siger brancheanalytikeren Henry Harteveldt.

Forsøgene i 2017, som rapporten bygger på, foregik i laboratorier og ved hjælp af mannequindukker, som ikke havde mundbind på. Data fra disse forsøg har CDC siden anvendt i computersimuleringer, hvor resultaterne viste, at passagerernes eksponeringen for COVID-19-virus bliver reduceret med mellem 23 og 57 procent ved at holde midtersæderne frie i forhold til et fly med fuld belægning.

At vende tilbage til at blokere midtersæderne på de amerikanske flyvninger, vil imidlertid skabe kaos hos flyselskaberne, som for længst er begyndt at sælge billetter til sommerens ferierejser, fastslår den amerikanske brancheanalytiker.

 

Relaterede artikler:

Stadig frit midtersæde indtil udgangen af april

IATA: Ansigtsmasker i stedet for frit midtersæde

EASA: Flypassagerer er ikke COVID-19-højrisikogruppe