Flypassagerer bør ikke betragtes som værende del af en højrisikogruppe i forhold til spredning af COVID-19, mener Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur.
Passagerfly verden over har i øjeblikket god plads i kabinerne, da antallet af passagerer er på et minimum som følge af coronakrisen.
Selv om der skulle være flere passagerer i flyene, ville det umiddelbart ikke betyde større risiko for spredning af coronasmitte. Flypassagerer udgør nemlig ikke en særlig trussel mod at få stoppet smittespredningen.
Det mener Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur, EASA. Herfra lyder det, at personer, der rejser med fly under coronapandemien, ikke bør ses som en del af en højrisikogruppe for spredning af smitte. De bør snarere behandles som den store del af lokalbefolkningen, der ikke har haft direkte kontakt med en COVID-19-smittet person.
Sådan lyder den konkrete udmelding fra EASA i et sæt nye retningslinjer for flyrejser, hvor der fokuseres på test og karantæne af flypassagerer. EASA har udarbejdet retningslinjerne i samarbejde med Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC), der har hovedkontor i Stockholm, og som er et agentur under EU.
Dokument underbygger opfattelse af sikre flyrejser
Dokumentet med de nye retningslinjer er et tillæg til en luftfartssikkerhedsprotokol – Aviation Health Safety Protocol – som blev lagt frem i maj 2020.
”Rejsende bør ikke betragtes som en højrisikogruppe eller behandles som kontakter til COVID-19-smittede, medmindre de har været i kendt kontakt med en bekræftet positiv person. Rejsende skal behandles på samme måde som lokale beboere og være underlagt de samme regler eller anbefalinger, som gælder for den lokale befolkning,” lyder det i retningslinjerne.
I dokumentet konkluderes der, at udbredelsen af coronavirus blandt flyrejsende er lavere end tilfældet for den generelle befolkning. Konklusionen baseres på den nyeste videnskabelige evidens og information omkring emnet. Luftfarten har indført foranstaltninger, der minimerer risikoen for smitte under flyrejser. De såkaldte HEPA-filtre, der fjerner 99,97 procent af alle vira i kabineluften, er blandt andet med til at gøre rejserne sikre.
”Dette nye dokument er et ægte europæisk bidrag til fordel for europæiske borgere. Dets konklusioner kan være vigtige for at muliggøre mange familiesammenføringer i løbet af julen. Det bygger på de tiltag, vi allerede har truffet med Aviation Health Safety Protocol og styrker opfattelsen af, at der ikke er nogen iboende risiko med flyrejser. Faktisk ses flyrejsende som en relativt “COVID-sikker” gruppe,” siger Patrick Ky, administrerende direktør i EASA.
Han tilskynder nationale beslutningstagere til at tage hensyn til de anbefalinger, der formuleres i dokumentet, når der laves politikker i de enkelte lande.
Relaterede artikler: