En Boeing 787-10 til Singapore Airlines ruller ud af fabrikken i North Charleston i delstaten South Carolina. Foto: Boeing

90 Dreamlinere skal inspiceres

Boeing må atter stoppe leverancer af nye Boeing 787 Dreamlinere, efter flyproducenten har opdaget en ny produktionsfejl. I alt 90 fly, der står klar til kunderne, skal inspiceres.

Listen over produktionsproblemer med Boeing 787 Dreamliner bliver nu endnu længere, efter den amerikanske flyproducent har fundet en ny fejl.

Boeing oplyser, at den nyfundne produktionsfejl vil kræve, at samtlige 90 nyprodcuerede Dreamlinere skal inspiceres, før de kan blive leveret til kunderne. Det skriver nyhedsbureauet Reuters. Selv om det nye problem ikke udgør en risiko for flysikkerheden, kommer det i kølvandet på et månedlangt Dreamliner-leveringsstop, der sluttede i marts i år.

Det seneste produktionsproblem involverer en såkaldt ”fitting” til den horisontale stabilisator på Boeing 787 Dreamliner, og de er installeret hos Boeings produktionsfaciliteter i Salt Lake City i den amerikanske delstat Utah.

Det forventes, at det vil tage cirka to uger at reparere hver Dreamliner, oplyser Boeing, der samtidig vurderer, at inspiceringerne vil påvirke Dreamliner-leverancerne på kort sigt.

Får ikke konsekvenser for produktionen
Umiddelbart vil det nyeste produktionsproblem i første omgang ikke påvirke Dreamlinere, der allerede er i drift hos flyselskaberne, fortæller Boeing. Men producenten kan ikke sige, hvor langt tilbage problemet strækker sig, eller om Dreamlinere, der allerede er på vingerne, skal inspiceres på et senere tidspunkt.

De amerikanske luftfartsmyndigheder, FAA, har udtalt i en erklæring, at man bekræfter Boeings vurdering af, at der ikke umiddelbart er noget sikkerhedsproblem for de Dreamlinere, der allerede er i drift hos flyselskaberne.

Boeing har oplyst, at det leveringsstoppet ikke får konsekvenser får produktionen af nye fly. I sidste uge annoncerede flyproducenten, at den havde øget Dreamliner-produktionen fra tre til fire fly om måneden.

På trods af den seneste udfordring med leveringsstoppet mener Boeing, at der stadig vil kunne leveres mellem 70 og 80 nye Dreamlinere i år.

En bølge af Dreamliner-udfordringer
Det seneste problem i produktionen af Boeing 787 Dreamliner lægger sig i rækken af udfordringer, der begyndte i 2020 og som fortsatte ind i 2021. Boeing stoppede leverancerne af nye Dreamlinere flere gange i den periode, og i august sidste år blev leverancerne genoptaget efter at have accepteret en FAA-godkendt ændringsplan for nye Dreamlinere på lager.

I februar i år blev indført endnu et leveringsstop for Dreamlinere, efter Boeing fandt et problem, der blev beskrevet som ”en analysefejl foretaget af en af vores leverandører”. Der var angiveligt tale om en udfordring med en af de komponenter, der benyttes til fremstillingen af skroget på Dreamliner-flyene.

I slutningen af marts i år meddelte FAA, at der igen kunne udstedes luftdygtighedscertifikat til flytypen, da Boeing havde adresseret problemerne med Dreamlinerne.

Som følge af et kort leveringsstop i slutningen af januar i år på grund af et problem med certificeringsdata samt det beskrevne leveringsstop hen i marts har Boeing indtil videre kun leveret 17 nye Dreamlinere til kunderne i de første fire måneder i 2023. Det skriver Aviation Week.

 

Relaterede artikler:

Boeing genoptager Dreamliner-leverancer

Boeing stopper igen 787-leverancer

Første Dreamliner leveret efter 420 dages pause