Boeing 787-8 Dreamliner. (Foto: Boeing | PR)

Boeing genoptager Dreamliner-leverancer

Efter en fejl tvang Boeing til endnu en gang at sætte en stopper for leverancerne af 787 Dreamliner-flytypen har luftfartsmyndighederne nu givet grønt lys til, at de kan genoptages.

Nu ser det ud til, at det atter lysner for Boeings produktion af 787 Dreamliner-flytypen, der gennem en længere periode har været et smertensbarn for flyproducenten, der ad flere omgange har været nødsaget til at stoppe leverancerne til kunderne.

Først var det huller mellem panelerne i kompositbeklædningen på flyene samt brugen titaniumdele fra en italiensk leverandør, der ikke var godkendt, som førte til, at kunderne måtte kigge langt efter de bestilte fly.

Beslutningen blev truffet af Federal Aviation Administration (FAA), der er landets civile luftfartsmyndigheder, og stoppet endte med at vare i 420 dage, da FAA skulle have tilstrækkeligt med tid til at godkende nye og reviderede procedurer omkring inspektion af flyene i kølvandet på produktionsfejlene.

FAA er tilfredse
I august sidste år kom der så gang i produktionen igen, men det varede blot indtil slutningen af februar i år, da Boeing her opdagede, at der var en udfordring med en af de komponenter, som benyttes til fremstillingen af skroget på Dreamliner-flyene.

Ifølge flyproducenten drejede det sig om analysefejl, der var foretaget af en af Boeings underleverandører, og det var en gennemgang af certificeringsoptegnelser for flyene, der gjorde, at man blev opmærksom på problemet.

Den seneste melding fra FAA er dog, at man vurderer, at Boeing har adresseret den nye udfordring i en sådan grad, at myndighederne igen vil udstede luftdygtighedscertifikat til flytypen i løbet af denne uge. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

United forventer flyleverance i marts
I 2022 fik Boeing leveret 31 787 Dreamliner-fly til kunderne, mens man i år har overdraget tre fly af typen i januar samt et enkelt i februar, da dette var blevet godkendt, inden stoppet for leverancerne trådte i kraft.

Februar-flyet blev en del af flåden hos United Airlines, hvor en talsperson fortæller, at flyselskabet i lyset af nyheden om genoptagelsen har en forventning om, at man vil modtaget endnu et 787-fly, inden den igangværende måned er omme.

Selvom det ventes, at flyproducenten kan genoptage leverancerne i indeværende uge, er det myndighederne, der bestemmer præcis, hvornår det sker. Det fortæller Boeing, der har et mål om, at der skal leveres et sted mellem 70 og 80 Dreamlinere i 2023.

“FAA træffer beslutningen om, hvornår godkendelserne og leverancerne af 787-flytypen kan genoptages, mens vi koordinerer de nærmere leveringstidspunkter med vores kunder.”


Relaterede artikler:

Boeing stopper igen 787-leverancer

Dreamlinere har problemer med afskalning af maling

Første Dreamliner leveret efter 420 dages pause