Brændstofpåfyldning med SAF fra Neste. (Foto: Norwegian | PR)

Norge indfører alligevel EU’s iblandingskrav

Den norske regering har tidligere besluttet, at man ikke vil indføre EU’s iblandingskrav. Nu lyder det dog alligevel fra regeringen, at man implementerer kravene for klimaets skyld.

Man har et standpunkt, til man tager et nyt, og det har man netop gjort i Norge, hvor man nu tilslutter sig EU-aftalen ReFuelEU Aviation.

Sidste sommer lød det ellers fra den norske regering, at man ikke ville tilslutte sig EU-aftalen, som sigter efter at reducere CO2-udledningen i luftfarten ved at kræve, at der iblandes grønt flybrændstof i det konventionelle brændstof fra 2025.

Konkret betyder aftalen, at der siden den 1. januar i år har været et iblandingskrav på to procent, og at det frem til 2030 skal optrappes til seks procent. Herefter vil iblandingskravet stige hvert femte år frem mod 2050, hvor iblandingskravet skal være 70 procent af bæredygtige flybrændstoffer, hvoraf 35 procent skal være syntetiske.

Fra den norske klima- og miljøminister, Andreas Bjelland Eriksen, lød det, at man valgte at fastholde de eksisterende iblandingskrav på 0,5 procent. Det skyldes hensyn til konkurrencesituationen for de norske flyselskaber. Derudover kunne de norske flyselskaber ikke på samme måde nulstille udledningen fra bæredygtige brændstoffer i kvotesystemet, som selskaber i EU kunne.

Implementerer aftalen
I en pressemeddelelse fra den norske regering lyder det til gengæld nu, at man vil implementere ReFuelEU Aviation.

”Regeringen ønsker at reducere drivhusgasudledningen fra luftfarten, og derfor etablerede vi som det første land i verden vores eget iblandingskrav for luftfarten i 2020. Fra den 1. januar etablerede EU et fælleseuropæisk krav på to procent. Det ønsker regeringen nu at implementere så snart som muligt,” siger Norges transportminister, Jon-Ivar Nygård.

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen påpeger for sit vedkommende, at alternative brændstoffer virker:

”Flyindustrien arbejder med elektrificering og andre løsninger, som skal nedbringe udledningen fra luftfarten. Brugen af alternative flybrændstoffer som biobrændstof kan være en god løsning som erstatning for fossilt brændstof,” siger han.

Bidrager til lige konkurrencevilkår
Den norske regering skriver, at man ønsker, at EU-lovgivningen for ReFuelEU Aviation skal medtages i EØS-aftalen og i den norske lovgivning så hurtigt, det er muligt.

En sådan implementering vil bidrage til at skabe lige konkurrencevilkår i den europæiske luftfart, siger transportminister Jon-Ivar Nygård.

”EU er vores nærmeste marked, og flytrafikken mellem Norge og EU er stor. ReFuelEU Aviation bidrager til, at norske aktører i luftfarten har lige konkurrencevilkår på det europæiske marked,” siger ministeren.

Fra den norske regering lyder det, at Klima- og Miljødepartementet og Transportdepartementet deler ansvar for at implementere EU-aftalen. Mens man siger efter en hurtig implementering, vil den senest ske i 2027, lyder det.

 

Relaterede artikler:

Norge vil ikke følge EU’s iblandingskrav fra 2025

SAS støtter erklæring om bæredygtigt brændstof

Drømmer om at teste brintflyvninger næste år