Fly fra Norwegian og KLM i Aalborg Lufthavn. (Foto: Aalborg Lufthavn | PR)

Aalborg Lufthavn går ind i første af fem svagere vintermåneder

I november betjente Aalborg Lufthavn atter færre passagagerer end samme måned i 2019, men sammenlignet med sidste år har lufthavnen fået øget udenrigstrafikken med næsten 30 procent.

De seneste tre måneder har Aalborg Lufthavn kunne melde om trafiktal, som har ligget over niveauet fra de tilsvarende måneder i 2019, der som bekendt var det seneste normale år inden COVID-19-pandemien. Det gælder dog ikke for november, viser de netop offentliggjorte trafiktal.

I løbet af årets næstsidste måned gik der i alt 105.548 passagerer gennem terminalen, hvilket er et fald på godt 2,5 procent, når man sammenligner med samme måned for fire år siden. På daværende tidspunkt gjorde 108.236 rejsende brug af lufthavnen.

Tendensen i tallene flugter med den sæsonforskydning, der er blevet registreret i kølvandet på pandemien, hvor færre rejser om vinteren, end tilfældet er i sommermånederne. Det skyldes blandt andet, at de forretningsrejsende endnu ikke er vendt tilbage i samme omfang som de fritidsrejsende.

Mere udenrigstrafik end i 2022
Ud af de 105.548 passagerer i november udgør indenrigsrejsende langt størstedelen. Dette segment tegner sig med 69.909 passagerer for 66,23 procent af det samlede antal, mens de 25.615 udenrigsrejsende udgjorde 24,27 procent. I løbet af måneden var der 10.024 charterpassagerer, hvilket er 9,5 procent af hele trafiktallet.

Det aktuelle antal indenrigspassagerer svarer til 98,6 af 2019-niveauet, da Aalborg Lufthavn i samme måned for fire år siden havde 70.868 af denne type rejsende, men trafikken til udlandet er fortsat 14 procent lavere end niveauet fra før pandemien, da der dengang var 29.770 udenrigspassagerer.

I november 2022 var antallet af passagerer, der rejste indenrigs, 74.230, og det tal er i år dermed faldet med 5,8 procent, hvorimod udenrigstrafikken er steget. Sidste år var der 19.875 rejsende til udlandet i november, hvilket svarer til en stigning på 28,8 procent, når man sammenligner med den netop forgangne måned.

I alt har landets tredjestørste lufthavn øget det samlede antal november-passagerer med 1,6 procent i forhold til sidste år, da der sammenlagt blev betjent 103.844 passagerer i løbet af samme måned i 2022.

Omkring 100 flere fly i luften
Niels Hemmingsen, der er administrerende direktør i Aalborg Lufthavn, påpeger, at væksten i udenrigstrafikken skyldes flere flyvninger til Amsterdam-Schiphol, og han fortæller derudover, at den europæiske storlufthavn henvender sig til både fritids- og forretningsrejsende.

”I årets vinterprogram har vi fået mere KLM-trafik på banen, med hele fire daglige afgange vinteren igennem, og i sammenligning med november sidste år, har vi rundt regnet haft 100 flere fly i luften til og fra udlandet.”

”Langt størstedelen er KLM-fly, som til dels kunne opveje for den mindre indenrigstrafik i november, hvor de rejsende derfor har haft mange rejsemuligheder videre ud i verden via både København og Amsterdam.”

Norwegian har desuden etableret en ny rute til Tenerife fra lufthavnen, og i slutningen af indeværende uge påbegynder Air Baltic flyvninger mellem mellem Aalborg og Gran Canaria. I løbet af december vil lufthavnen dermed komme op på 10 ugentlige afgange til Fuerteventura, Gran Canaria, La Palma og Tenerife, tilføjer Niels Hemmingsen.


Relaterede artikler:

Udenrigsvækst på 36 procent i Aalborg Lufthavn

Største september i fem år i Aalborg Lufthavn

Fart på udenrigsvæksten i Aalborg Lufthavn