Glæde over afklaring i aarhusiansk lufthavnssaga

Det vækker glæde, at diskussionen om den fremtidige lufthavnsbetjening af Aarhus nu er lukket ned, efter at byens borgmester trak stikket på projektet med at etablere en ny storlufthavn.

Det vækker glæde hos Sun-Air og Aarhus Lufthavn, at der nu er kommet en foreløbig afklaring på lufthavnsbetjeningen af Aarhus i fremtiden. Et flertal i Aarhus Byråd besluttede nemlig onsdag aften, at kommunen ikke skal arbejde videre med projektet om at anlægge en ny storlufthavn nordvest for byen.

Dermed er den mere end tre år lange debat om en ny storlufthavn foreløbig afsluttet, og Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard har erklæret, at det nu handler om at udvikle den eksisterende Aarhus Lufthavn.

”I forhold til vores nuværende engagement, så er vi glade for, at man vil satse på Aarhus Lufthavn fremadrettet,” siger kommerciel direktør i Sun-Air, Kristian Tvergaard, til CHECK-IN.dk.

Hvis Aarhus Kommune havde valgt at gå den anden vej og forsøge at anlægge den nye lufthavn, så havde det også være fint med Sun-Air, der flyver fra Aarhus Lufthavn til Oslo, Stockholm og Gøteborg. For selskabet handler det først og fremmest om, at nu ved man hvilken vej Aarhus Kommune vil.

”Nu ved vi hvad man har tænkt sig at gøre. Det er positivt, selvom vi måske synes processen op til har taget lidt lang tid,” siger Kristian Tvergaard.

Gerne have en afklaring
Mens debatten har stået på de seneste 3-4 år har direktør Peter Høgsberg fra Aarhus Lufthavn flere gange erklæret sig parat til at lukke lufthavnen og åbne en ny lufthavn ved Thomasminde, hvis det var det politikerne ville. Bare de ville beslutte sig for hvad det var de ville.

”Vi er indifferente i forhold til hvor vi driver lufthavn. Vi vil bare gerne have en afklaring af hvad der skal ske fremadrettet. Det her er et skridt i den rigtige retning hen imod at få den afklaring. Nu mangler vi bare at ejerne laver en plan for den fremtidige udvikling af Aarhus Lufthavn,” siger lufthavnens direktør Peter Høgsberg til CHECK-IN.dk.

Mens debatten om en ny storlufthavn nordvest for Aarhus har stået på, så har Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard samtidig arbejdet på en plan om at købe de tre øvrige ejerkommuner ud af Aarhus Lufthavn, eller i det mindste begrænse deres ejerandele betragteligt. På den måde kan Aarhus Kommune bedre selv udvikle lufthavnen i den retning, som man gerne vil.

Får flertal i byrådet
Debatten om en ny storlufthavn tættere på Aarhus har stået på med større eller mindre styrke i mere end fire årtier. Og blot fordi et flertal med borgmesteren i spidsen onsdag aften valgte at gå videre med sonderingerne i denne ombæring, så er det ikke ensbetydende med, at tilhængerne af en ny storlufthavn har givet helt op.

De borgerlige partier i Aarhus Byråd har således erklæret sig parate til at arbejde videre med projektet, hvis de efter kommunalvalget i november næste år får flertal i Aarhus Byråd. Bortset fra en enkel firårig valgperiode fra 2002 til og med 2005, så har Aarhus Kommune altid haft socialdemokratisk borgmester. Og i den lejr opgav den nuværende borgmester i onsdags at arbejde videre med lufthavnsprojektet.

 

 

Relaterede artikler:

Borgmester forsøger at aflive lufthavnsplaner

Borgmester vil have lynmøde med minister om ny lufthavn

EU: Ikke behov for ny Aarhus-lufthavn

Aarhus-borgmester: Gedigne udfordringer for lufthavnsprojekt

EU kan blive lyseslukker for Aarhus-lufthavnsprojekt

Ny Aarhus-lufthavn sendt til tælling af analyse

Ny Aarhus-lufthavn først rentabel efter 16 år

Går videre med lufthavnsplaner trods protester