De to Boeing 747-fly fra Iraqi Airways med registreringerne YI-AGP og YI-ALM parkeret i tunesisk lufthavn. Foto: Adbar, CC 3.0

Afdød diktators jumbojet kommer på auktion

Iraqi Airways vil i august sende to aldrende Boeing 747 på auktion, hvoraf det ene har fløjet med den tidligere irakiske diktator Saddam Hussein. Startprisen for hvert fly er på 3,4 millioner kroner.

To Boeing 747 fra Iraqi Airways har siden begyndelsen af 1990’erne haft base og stået opbevaret i en lufthavn i Tunesien. Men nu skal de ikke-flyvedygtige jumbojetter have nye ejere.

Således vil det irakiske flyselskab bortauktionere de to fly ved en auktion, der skal finde sted 16. august 2023. Prisskiltet for hver af de to Boeing 747-fly lyder på 494.000 dollar, eller hvad der svarer til 3,4 millioner kroner. De endelige købere skal afslutte transaktionen inden for syv dage efter auktionsdatoen. Det skriver FlightGlobal.

De to Boeing 747’ere er hver 41 år gamle. Der er konkret tale om en jumbojet-varianten 747SP med registrering YI-ALM og varianten 747-200 med registrering YI-AGP. Begge fly har haft base i Tozeur-Nefta Airport i Tunesien siden 1990/91, og de har angiveligt været en del af Iraqi Airways’ flåde frem til 2001.

Den tidligere og afdøde irakiske præsident og diktator Saddam Hussein sendte de to jumbojetter til den tunesiske ørkenlufthavn for at beskytte dem mod bombardementer under Golfkrigen. Han brugte selv flyet med registrering YI-ALM på sine regeringsrejser. Det oplyser det tysksprogede luftfartsmedie AeroTelegraph.

Kan bruges til andre formål
Mens YI-ALM fungerede som regeringsfly, var YI-AGP i en såkaldt combi-version, som muliggjorde forskellige passager- og fragtkonfigurationer. Begge Boeing 747-fly blev leveret direkte til Iraqi Airways i sommeren 1982, og de blev begge drevet af Pratt & Whitney-motorer af typen PW-JT9D.

Det er uklart, hvordan flyenes tilstand er, men eventuelle købere vil angiveligt få ejerskab over fly, der ikke længere er flyvedygtige. Til gengæld kan køberne skele til andre projekter, hvor pensionerede fly – herunder Boeing 747 – har fået ny benyttelse. Det er set, at gamle fly eksempelvis er blevet omdannet til hotel og restaurant.

Fremtidens ejer af Saddam Husseins jumbojet vil således få et historisk Iraqi Airways-fly, der kan få nyt liv et andet sted i verden.

Iraqi Airways er et helt andet sted i dag i forhold til i begyndelsen af dette årtusinde. Flyselskabet er i gang med en stor flådemodernisering, hvor der blandt andet er tilføjet Airbus A220-300, Boeing 737 MAX 8 og Boeing 787-8 Dreamliner. Sidstnævnte flytype blev en del af selskabet i juni i år.

 

Relaterede artikler:

I krig for 20 år siden – nu første Dreamliner til Irak

Iraqi Airways vender tilbage til København

Piloter i slagsmål i cockpittet