Den første Boeing 787-8 Dreamliner til Iraqi Airways. Foto: Iraqi Airways

I krig for 20 år siden – nu første Dreamliner til Irak

Blot 20 år efter, at USA invaderede Irak, har Iraqi Airways modtaget en topmoderne Boeing 787 Dreamliner fra netop USA. Det irakiske selskab har en ordre på i alt 10 fly af denne type.

Kontrasten er enorm, når man ser på forholdet mellem Irak og USA for 20 år siden og i dag.

I marts 2003 indledte USA en invasion af Irak, da USAs daværende præsident, George W. Bush, havde modtaget rapporter om masseødelæggelsesvåben i Irak. Det så han som en trussel mod verdensfreden, og han erklærede derfor krig.

Skruer vi tiden frem til i dag – altså 20 år senere – er USA begyndt at sende noget af det mest moderne udstyr, man kan tænke sig, til netop Irak. Således har den amerikanske flyproducent Boeing ordrer liggende på flere fly fra Iraqi Airways – det nationale flyselskab i Irak. Og flere Boeing-fly er allerede blevet leveret.

Torsdag markerede dagen for leveringen af den første Boeing 787-8 Dreamliner til Iraqi Airways, og det blev fejret på behørig vis i hovedstaden Bagdad. Flyet, der har fået registrering YI-ATC, er det første af i alt 10 Dreamlinere på bestilling fra det irakiske flyselskab.

Flåde skal matche stigende efterspørgsel
Hos Iraqi Airways ser man frem til at tage det moderne Dreamliner-fly i brug for at kunne tilbyde passagererne en bedre rejseoplevelse.

”Vi er stolte af at modtage et fly med de funktioner, som 787 Dreamliner har. Efterhånden som indenrigs og international flytrafik tager fart, er det afgørende, at vores Iraqi Airways-flåde matcher den stigende efterspørgsel med mere effektive og komfortable fly,” siger Manaf Abdel-Monem, generaldirektør for Iraqi Airways, i en pressemeddelelse.

Også fra Boeings side er der glæde over at kunne sende den første Dreamliner til Iraqi Airways, der blev grundlagt i 1945.

”Lufttransport er kernen i økonomisk vækst. Det skaber beskæftigelse, letter handel, muliggør turisme og støtter bæredygtig udvikling. Ankomsten af Boeing 787 i dag er et vigtigt skridt i at forbinde det irakiske folk til regionen og verden,” siger Kuljit Ghata-Aura, præsident for Mellemøsten, Tyrkiet og Afrika hos Boeing.

Også nye 737 MAX- og A220-fly
Dreamliner-flyet fra Boeing er imidlertid ikke det eneste moderne fly, som Iraqi Airways har modtaget på det seneste fra den amerikanske flyproducent. Siden februar i år har det irakiske flyselskab fået leveret fire Boeing 737 MAX 8, og den samlede ordre lyder på seks MAX 8 og 10 MAX 10.

Ordrerne hos Boeing er en del af et flådefornyelsesprogram hos Iraqi Airways, der ønsker mere moderne og komfortable fly. I den kontekst har flyselskabet også en ordre hos Airbus på i alt fem A220-300. Den første blev leveret fra Airbus-afdelingen i Canada i januar 2022, og selskabet mangler kun at få leveret én A220’er.

”De 787- og 737 MAX-fly, vi har modtaget, er nøglen til vores flådefornyelsesprogram, som har til formål at sikre, at vi kan flyve vores passagerer rundt i verden med den sikkerhed og komfort, de forventer af et moderne og effektivt flyselskab som Iraqi Airways,” fortæller Manaf Abdel-Monem om Boeing-ordrerne.

I øjeblikket betjener Iraqi Airways over 50 destinationer fra Bagdad, og flåden består for tiden af i alt 40 fly, hvoraf 24 er fra Boeing.

 

Relaterede artikler:

Interkontinental rute tilbage i Københavns Lufthavn

Iraqi Airways vender tilbage til København

118 flyselskaber er nu forbudt i EU-luftrum