Air Berlin annullerer milliardordre

Luftfartskrisen kradser hos Air Berlin, der har annulleret en milliardordre hos Boeing på i alt 15 fly. Det er den nye Boeing 787 “Dreamliner“, som Air Berlin ønsker leveret færre eksemplarer af end først antaget.

Luftfartskrisen kradser hos det tyske lavprisflyselskab Air Berlin, der har annulleret en milliardordre hos Boeing på i alt 15 fly.

Det drejer sig om 10 bestilte Boeing 787 samt en option på yderligere fem fly af samme type. Den samlede ordreværdi var på $1,7 milliarder i listepriser – svarende til 9,26 milliarder danske kroner.

Annulleringen kommer netop som det tyske lavprisselskab har præsenteret et årsregnskab for 2009 med et underskud på 9,5 millioner euro efter skat. Omsætningen faldt en smule til 3,24 milliarder euro fra 3,39 milliarder euro året før. Omkostningsreduktioner har dog sikret, at årets underskud var betydeligt mindre end i 2008, hvor selskabet tabte hele 83,5 millioner efter skat.

Annulleringen af milliard-ordren hos Boeing sker netop for at reducere omkostningerne og i lyset af ændrede markedsvilkår. Det skriver ATWOnline.

Air Berlin har dog stadig bestillinger på 15 Dreamliners samt option på yderligere 5 fly. Boeing 787 er et tomotorers mellemstort interkontinentalt fly . Flyet kan fra Boeing-fabrikkerne leveres i udgaver på mellem 200 og 350 sæder, afhængigt af operatør.Med en forsinkelse på ca. 2 år foretog Boeing 787 Dreamliner sin første prøveflyvning den 15. december 2009.

Boeing har oplevet en stribe af afbestillinger i 2009, men Aer Berlin understreger, at annulleringen er sket efter gensidig overenskomst.
Ifølge økonomidirektør Ulf Huttmeyer tror Air Berlin stadig på fremtiden for Boeing 787-flyet, men annulleringen betyder en “signifikant reduktion af selskabets finansielle forpligtelser.“

Aer Berlin ventes nu at få leveret sin første Beoing 787 i november 2015, og selskabet har samtidig udskudt af leverancen af 9 fly af typen Boeing 737 til 2015, hvor de skulle have været leveret allerede i år og næste år.