Det malaysiske flyselskab AirAsia X har bestilt 30 Airbus A321XLR. Foto: Airbus

AirAsia X bestiller 30 A321XLR

Det malaysiske lavprisflyselskab AirAsia X har konverteret en udestående ordre til 12 Airbus A330neo og 30 A321XLR. Selskabet er verdens største kunde til A320-familien.

Under Farnborough-udstillingen sidste år afgav AirAsia X en ordre på 34 Airbus A330neo, som ikke endeligt blev bekræftet ved den lejlighed. Bestillingen lagde sig til en eksisterende ordre på 66 fly af samme type.

Nu har AirAsia Group angiveligt konverteret ordren, så en række af A330-900neo-flyene er konverteret til fly af typen A321XLR. Det betyder, at det malaysiske flyselskab, der har planer om direkte ruter til Europa, vil modtage 12 A330neo og 30 A321XLR. Det vil bringe selskabets samlede A330neo-ordre op på 78 styk.

Kontrakten blev underskrevet fredag i den malaysiske hovedstad, Kuala Lumpur, hvor landets premierminister, Mahathir Mohamed, var til stede.

”Dagens meddelelse er et vidnesbyrd om vores tillid og forpligtelse til flyrejser på langdistancer. Dette er fremtiden for vores langdistanceoperationer. A330neos revolutionerende nye funktioner og ændringer vil flytte vores langdistance-netværk op til et højere niveau og give AirAsia X mulighed for at udvide sig ud over en otte timers flyveradius – som for eksempel til Europa,” siger Tan Sri Rafidah Aziz, bestyrelsesformand i AirAsia X.

Verdens største kunde af A320-familien
Guillaume Faury, koncernchef i Airbus, glæder sig over, at det asiatiske lavprisflyselskab, der specialiserer sig i langdistanceflyvninger, fortsat satser på de to flytyper.

”AirAsia X har været pioneren inden for markedet for lavpris-langdistanceflyvninger i Asien og Stillehavsområdet. Denne nye ordre af A330neo og A321XLR er en værdifuld godkendelse af Airbus-løsningen for at imødekomme ’mid-market’-efterspørgslen med en kombination af mellemdistance- og langdistance-produkter,” siger han.

Med i alt 78 bestillinger af Airbus A330neo er AirAsia X verdens største kunde af flytypen. Herudover styrker AirAsia-koncernen sin position som verdens største kunde af fly fra A320-familien med i alt 622 fly.

AirAsia X opererer i øjeblikket en flåde bestående af 36 Airbus A330-300 på ruter til destinationer i Asien, Stillehavsregionen og Mellemøsten. Tidligere på måneden modtog et andet af AirAsia-koncernens datterselskaber, AirAsia X Thailand, den første af to leasede Airbus A330neo.

To topmoderne flytyper
Den ultra-langtrækkende Airbus A321XLR bliver verdens længst rækkende flytype med kun én midtergang. Flyet vil kunne tilbagelægge op til 8.700 kilometer, hvilket til sammenligning er 1.300 kilometer længere end forgængeren A321LR. A321XLR vil desuden reducere brændstofforbruget med 30 procent per sæde i forhold til konkurrerende fly fra tidligere generationer. Flyet forventes klart fra 2023.

Airbus A330neo-flyene bygger på teknologien fra Airbus A350 XWB. Flyet bliver bygget med de effektive motorer af typen Rolls-Royce Trent 7000 og helt nydesignede ”sharklets”. Den nye teknologi reducerer brændstofforbruget med 25 procent i forhold til ældre versioner af A330-flyene.

Air Asia-koncernen kan se frem til at blive en af de fem største Airbus-kunder i verden. American Airlines topper listen efterfulgt af China Eastern Airlines og China Southern Airlines.

 

Relaterede artikler:

Modtager den første af over 100 nye A330neo

AirAsia X nærmer sig realisering af Europa-ruter

AirAsia X kigger igen på Skandinavien