Airbus A321-flyet fra Ural Airlines landede i en kornmark. (Foto: Twitter/ BAZA)

Airbus A321 nødlandet i kornmark

Et passagerfly fra Ural Airlines med 226 passager og syv besætningsmedlemmer ombord er nødlandet i en kornmark uden for Moskva efter en dobbelt birdstrike.

Miraklet på Hudson River har muligvis fået et nyt modstykke. En Airbus A321-200 fra Ural Airlines er torsdag morgen kl. 06.15 lokal tid nødlandet i en kornmark nær Moskva efter at have fået måger i begge motorer under opstigningen fra Zhukovsky International Airport, der ligger 36 kilometer sydøst fro Moskva.

A321-flyet med registreringen VQ-BOZ skulle på rutenummer U6178 til Simferopol, der er en by på Krimhalvøen i Ukraine. Flyet havde 226 passagerer (220 sæder i flyet, hvorfor der angiveligt var seks spædbørn ombord, red.) og syv besætningsmedlemmer ombord, da det i en højde af 750 fod (cirka 230 meter) under opstigningen fra bane 12 ramte en flok måger, der beskadigede begge motorer.

Ifølge det russiske nyhedsbureau TASS skyldes de mange måger langs banen, at der bliver smidt affald på en ulovligt anlagt losseplads tæt på lufthavnen, hvilket tiltrækker mågerne.

Det lykkedes piloterne at nødlande flyet i en majsmark få kilometer fra lufthavnen. Ifølge Aviation Safety Network blev passagererne evakueret via flyets redningsslisker, og TASS bekræfter, at 74 passagerer har fået lægehjælp, mens seks personer blev bragt til hospitalet, heraf et barn. En person var sidst på torsdagen stadig hospitalsindlagt, mens 40 passagerer havde taget imod tilbuddet om at blive kørt til Domodedovo-lufthavnen for at tage første ledige fly til Simferopol.

 

Miraklet over Ramensk
Hændelsen er allerede i russisk stats-tv blevet døbt miraklet over Ramensk med henvisning til det distrikt i Moskva, hvor flyet måtte nødlande.

I løbet af torsdagen har adskillige eksperter over hele verden rost piloternes indsats, idet det lykkedes at lande flyet uden tab af menneskeliv, og en talsmand fra Kreml har udråbt dem som helte. En tidligere russisk officer i det russiske flyvevåben, Viktor Sevostyanov , er også fuld af lovord om de to piloters dåd.

“De gjorde alt rigtigt. Først fandt de et sted at lande flyet. Derefter sørgede for at landingsstellet var oppe, hvilket er et krav for at kunne mavelande et fly. Et forsøg på at lande på en mark med landingsstellet nede, er en sikker måde at få flyet revet fra hinanden og gå i brand.”

Flyets kaptajn var 41-årige Damir Yusupov, der har over 3.000 flyvetimer i logbogen. Andenpiloten var Georgy Murzin, der blot var 23 år og med 600 timers erfaring.

A321-flyet formodes at være totalskadet, så det ikke kommer på vingerne igen. Flyet er 16 år gammelt og blev oprindeligt leveret til det britiske charterflyselskab MyTravel Airways. Siden har det været beskæftiget for Cyprus Turkish Airlines, Atlasjet samt russiske Solaris Airlines.

 

Relaterede artikler:

Lufthavnsansatte under anklage efter trappe-ulykke

Flere Ural-flyvninger til København

Nyt russisk ansigt i CPH