Fly fra Aeroflot. (Foto: Aeroflot | PR)

Indefryser aktiverne hos tre flyselskaber

En frygt for at flyselskaberne vil forsøge at sælge britiske lufthavns-slots for et meget stort millionbeløb, har ført til, at der er blevet indført yderligere sanktioner over for tre russiske selskaber.

Da russiske tropper trængte ind over grænsen til Ukraine den 24. februar i år og satte gang i næste fase af krigen mellem de to nabolande, betød det samtidig, at en række vestlige lande følte sig nødsaget til at svare igen.

Det er blandt andet kommet til udtryk ved, at Storbritannien, EU og USA efterfølgende har indført sanktioner mod Rusland. De har i vid udstrækning til formål at ramme dele af landets erhvervsliv samt de rådgivere og oligarker, der er en del af præsident Vladimir Putins inderkreds.

Sanktionspakkerne har eksempelvis betydet, at landets flyselskaber har fået leasede fly beslaglagt, er blevet forhindret i at beflyve en hel række lande og ikke længere kan få reservedele til vedligehold af selskabernes respektive flåder fra blandt andet flyproducenterne Airbus og Boeing.

Mere end 400 millioner kroner værd
At de russiske flyselskaber har fået forbud mod at flyve til destinationer i en del af verden, betyder samtidig, at selskabernes såkaldte slots i en del lufthavne i blandt andet Storbritannien ikke bliver benyttet i øjeblikket.

Begrebet slots dækker over de start- og landingstilladelser, der udstedes i verdens lufthavne, og de er i meget høj kurs blandt flyselskaberne. Nu har regeringen i Storbritannien indført en ny sanktionspakke, der skal sørge for, at de russiske selskaber ikke afhænder deres slots til andre flyselskaber.

Det er det statsejede flyselskab Aeroflot og datterselskabet Rossiya Airlines samt det privatejede Ural Airlines, der bliver forhindret i at sælge slots i britiske lufthavne. De tilladelser, som de tre flyselskaber råder over, har en anslået værdi på 50 millioner britiske pund, hvilket svarer til 438,5 millioner kroner. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

”Vi stopper ikke, før Ukraine sejrer”
Beslutningen er truffet, fordi Aeroflot fortsat leverer tjenester til den russiske regering samt tjener penge til Rusland, som kan benyttes til at føre krig for. Det bekræfter den britiske udenrigsminister Liz Truss.

Allerede i marts indførte Storbritannien sanktioner mod Aeroflots koncernchef Mikhail Igorevich Poluboyarinov. Nu har Aeroflot såvel som Rossiya Airlines og Ural Airlines fået indefrosset selskabernes aktiver i Storbritannien, og det skal forhindre selskaberne i at skille sig af med deres lufthavns-slots.

”Vi har allerede lukket vores luftrum for russiske flyselskaber. I dag sørger vi så for, at de heller ikke kan indkassere en profit på deres lukrative start- og landingstillader i vores lufthavne,” udtaler udenrigsminister Liz Truss.

“Alle de økonomiske sanktioner forstærker vores klare og tydelige budskab til Putin. Vi stopper ikke, før Ukraine sejrer.”

 

Relaterede artikler:

Russisk flyselskab køber otte Airbus A330’ere

Russisk flyselskab forlader global luftfartsalliance

21 russiske flyselskaber på EU’s sorte liste