Airbus-fabrikken i Hamborg. (Foto: Joakim J. Hvistendahl)

Airbus aktiverer sine Brexit-planer

Flyproducenten Airbus vil begynde at opbygge lagre af flydele for at være sikker på at kunne fortsætte produktionen på sine fabrikker efter Brexit.

Usikkerheden om den britiske regerings strategi for at forlade EU – Brexit-strategien – er nu så stor, at den europæiske flyproducent Airbus vælger at aktivere sine beredskabsplaner for Brexit.

Det sagde Airbus’ koncernchef Tom Enders onsdag på flyshowet Farnborough i England, skriver nyhedsbureauet Reuters. Ifølge Airbus-chefen ser den britiske regerings Brexit-strategi ud til at ”falde fra hinanden”.

Storbritannien er på vej til at forlade EU om mindre end ni måneder, men der er ringe klarhed om landets fremtidige forhold til EU, som er verdens største handelsblok. Det giver hovedpine hos de virksomheder, der er afhængige af en smidig strøm af varer på tværs af grænserne.

15.000 arbejdspladser i Storbritannien
Airbus beskæftiger 15.000 mennesker i Storbritannien, og selskabet har udstedt en række advarsler om farerne ved, at landet udtræder af EU uden en aftale om betingelserne.

Airbus gav tidligere på måneden udtryk for, at selskabet risikerer at måtte stoppe produktionen på sine fabrikker og lade fly blive på jorden, fordi de ikke kan gøres færdige.

Tom Enders sagde onsdag, at den såkaldte hvidbog, der blev offentliggjort af den britiske regering sidste torsdag, og som fastlagde landets planer for handel med EU efter Brexit, var positiv, men at begivenhederne siden da, havde ændret hans syn på sagen.

“Jeg troede, at hvidbogen gik i den rigtige retning. Nu ser vi, at det falder fra hinanden igen, hvilket gør det endnu mere nødvendigt for at træffe mere seriøse beslutninger,” sagde han ifølge Reuters med henvisning til den konservative britiske regerings skridt til at acceptere ændringer af planen fra en gruppe af hårde Brexit-tilhængere i partiet.

Buffere skal sikre produktionen
Derfor vil Airbus nu aktivere beredskabsplaner for at sikre, at produktionen af fly kan fortsætte, uanset handelsforholdene efter Brexit, sagde Enders.

Brexit-beredskabet har hovedfokus på at skabe lagre af flydele, som i dag ankommer til fabrikkerne kort til inden, de skal anvendes.

“Vi aktiverer nu beredskabsplaner, der i høj grad fokuserer på at opbygge nogle buffere, så vi i en kort periode efter Brexit bør være i stand til at afbøde virkningerne,” sagde han.

Den britiske motorfabrikant Rolls-Royce sagde tirsdag også, at den vil begynde at oplagre dele, men Rolls-Royce vil dog ikke gøre det før omkring fjerde kvartal i år.

 

Relaterede artikler:

Ryanairs O’Leary med ny Brexit-advarsel

Europas lufthavne advarer mod Brexit uden aftale

Brexit-vilkår rammer britisk luftfart hårdt