Akbar Al Baker, koncernchef hos Qatar Airways. (Foto: Welcome Qatar/PR)

Akbar Al Baker til Skandinavien

Koncernchef Akbar Al Baker fra Qatar Airways er en af luftfartens mest betydningsfulde personer. Han besøger tirsdag Skandinavien i et fremstød for Doha-flyselskabet.

Det er ikke hr. hvemsomhelst, der tirsdag den 22. januar kl. 11.00 tager imod den skandinaviske presse i Gøteborg.

Navnet er Akbar Abbas Al Baker, og den 56-årige topchef står i spidsen for det ekspansive flyselskab Qatar Airways med hovedsæde i Doha. På et pressemøde på Clarion Hotel Post, vil Akbar Al Baker præsentere den nye flyrute til Gøteborg, der åbnede 12. december, samt de øvrige aktiviteter i Norden.

Akbar Al Baker har stået i spidsen for Qatar Airways siden 1997, og selskabet blev stiftet tilbage i november 1993, mens første fly gik på vingerne den 20. januar 1994. Så Akbar Al Baker, der i øvrigt selv har pilotcertifikat, har været med hele vejen og sat et solidt fingeraftryk på udviklingen.

Før han tiltrådte som koncernchef for Qatar Airways arbejdede Akbar Al Baker hos de civile luftfartsmyndigheder i Qatar samtidig med, at han var bestyrelsesformand for Qatar Tourism Authority og således var i spidsen for udviklingen af turismens infrastruktur i det lille stenrige emirat ved Den Persiske Bugt. Ifølge Den Internationale Valutafond, IMF, er Qatar i dag det rigeste land i verden, hvilket blandt andet skyldes store gas- og oliereserver i undergrunden.

Kontroversiel topchef
Akbar Al Baker står i spidsen for en aggressiv opkøbs- og investeringsstrategi, der blandt andet har sikret ejerandele i IAG (British Airways og Iberia, red.), LATAM Airlines, Cathay Pacific, China Southern samt Air Italy, der tidligere hed Meridiana. Herudover har Qatar Airways, eller selskaber i tilknytning hertil, ejerandele i London Heathrow Airport, Pulkovo Airport i Sankt Petersborg og Vnukoko Airport ved Moskva.

Qatar Airways-koncernchefen er kendt for at sige sin mening – og ofte meget bramfrit. I sommeren 2017 kom han for skade at udtale sig særdeles ufordelagtigt omkring de amerikanske flyselskaber og sagde blandt andet i den forbindelse, at passagererne blev betjent af “bedstemødre” under henvisning til kabinepersonalets alder.

Året efter var den gal igen, da Akbar Al Baker på en pressekonference i Sydney udtalte, at det kun var muligt at lade Qatar Airways blive ledet af en mand, da det er en meget udfordrende position. Ikke overraskende kom Qatar-chefen i strid modvind med denne udtalelse, som han senere måtte beklage.

Udover at være topchef for Qatar Airways er Akbar Al Baker også noteret som øverste chef for Qatar Executive, Qatar Airways Holidays, Qatar Aviation Services, Qatar Duty Free Company, Qatar Distribution Company og Qatar Aircraft Catering Company.

I 2018 blev Akbar Al Baker valgt som formand for IATA (International Air Transport Association), og samtidig er ham medlem af eksekutivkomitéen hos AACO (Arab Air Carriers Organization).

CHECK-IN.dk er til stede ved pressemødet i Gøteborg.

 

Relaterede artikler:

Qatar Airways starter ny rute til Gøteborg

Topchef undskylder udtalelser om kvinder

Qatar-chef: Norwegian har ingen fremtid alene