En Airbus A330-200 fra Alitalia. Foto: Eric Salard

Alitalia glider ud af transatlantisk samarbejde

Det italienske flyselskab Alitalia forlader den store joint venture mellem Delta Air Lines og dets europæiske partnere på grund af selskabets udfordrende situation.

Flyselskaberne Air France-KLM, Delta Air Lines og Virgin Atlantic har den 20. juli indsendt en ændret joint venture-ansøgning til de amerikanske myndigheder.

Alitalia, der har indgået i et globalt joint venture med de nævnte Skyteam-flyselskaber siden 2010, er imidlertid ikke en del af ansøgningen. Og det skyldes den nuværende situation, hvor det italienske flyselskab kæmper med en omstrukturering.

”Selvom parterne håber at gennemføre et metalneutralt samarbejde med Alitalia i fremtiden, er Alitalia i øjeblikket under omstrukturering gennem den italienske konkursproces, og flyselskabets fremtidige ejerskabsstruktur er usikker,” skriver ansøgerne i ansøgningen til US Department of Transportation ifølge FlightGlobal.

Sidste år ytrede flyselskaberne planer om at konsolidere deres særskilte transatlantiske joint venture-aftaler, der består af henholdsvis Air France, Delta Air Lines og KLM samt mellem Delta Air Lines og Virgin Atlantic. Ledere fra flyselskaberne nævnte i den forbindelse, at Alitalia også ville indgå i partnerskabet. Men ledere fra det italienske flyselskab deltog ikke i mediebegivenheder, og flyselskabets navn indgik ikke i det indledende promoveringsmateriale af partnerskabet.

Partnerskab skal give bedre konkurrence
Joint venture-samarbejdet giver flyselskaberne mulighed for at koordinere tidstabeller, billetpriser, markedsføring og andre kommercielle tiltag. Partnerskabet vil årligt generere fordele til rejsende for cirka 85 millioner dollars (543 millioner kroner, red.), ligesom partnerskabet bedre vil kunne konkurrere med andre partnerskaber.

Partnerskabet har senest betydet flere nye transatlantiske ruter. Delta Air Lines og Air France introducerede for nyligt en ny rute mellem Indianapolis og Paris Charles de Gaulle, mens kapaciteten er øget mellem Los Angeles til både Paris og Amsterdam. Delta Air Lines og Virgin Atlantic har tilføjet nye ruter i skikkelse af forbindelserne mellem London Heathrow og Seattle samt Manchester og San Francisco.

Markedet for trafik mellem Storbritannien og USA domineres af joint venture-partnerskabet mellem American Airlines, British Airways, Iberia og Finnair. Delta Air Lines og dets partnere kan ved et samarbejde bedre konkurrere i dette marked, lyder det. Herudover forventer flyselskaberne at kunne konkurrere mere med lavprisflyselskaber som eksempelvis Norwegian og WOW air.

Det er uvist, hvornår de amerikanske myndigheder godkender den nye joint venture-ansøgning, og senere skal relevante myndigheder i Europa og Storbritannien også godkende partnerskabet.

Interesse for Alitalia-køb
I begyndelsen af 2018 gik der rygter om, at Air France-KLM og Delta Air Lines sammen med det britiske lavprisflyselskab easyJet ville gå sammen om at afgive et bud på køb af Alitalia. Det skrev den italienske erhvervsavis Il Sole 24 Ore. Flyselskabernes ledere afviste dog på daværende tidspunkt at kommentere rygterne.

I slutningen af januar skrev Financial Times, at Air France-KLM sammen med easyJet har forhandlet med Alitalias regeringsudnævnte konkurskommission om en overtagelse af flyselskabet. Siden er der ikke sket yderligere, og Alitalia, der gik konkurs i 2017, bliver holdt i live af hjælp fra den italienske stat.

 

Relaterede artikler:

Medie: Air France-KLM og Delta vil byde på Alitalia

Air France-KLM og easyJet byder samlet på Alitalia

Alitalia taber 1,5 millioner kroner om dagen

Ryanair trækker sig fra Alitalia-bud

Officielt: Lufthansa har afgivet bud på Alitalia