En væg med billede af MH370 og tilhørende underskrifter. )Foto: MohdFaizalHassan/Twitter)

Amatørers radiobølger kan føre til fund af MH370

En gruppe forskere har analyseret forstyrrelser, som er blevet opfanget af radioamatører, og mener derigennem at have udpeget det område, hvor MH370 styrtede ned for næsten 10 år siden.

Siden et Boeing 777-200ER-fly fra Malaysia Airlines med 239 personer om bord styrtede ned på flight MH370 Fra Kuala Lumpur med kurs mod Beijing den 8. marts 2014, har man aldrig fundet frem til det præcise nedstyrtningssted, men det kan potentielt ændre sig. Det håber en gruppe forskere i hvert fald.

I sidste uge blev en rapport, der har været fire år undervejs, offentliggjort. De 229 sider er udarbejdet af flere forskere under ledelse af luftfartsingeniøren Richard Godfrey, og heri udpeges et område, hvor de mener, at MH370 kan findes.

Godfrey og hans kolleger har udarbejdet en teori om, at flyet styrtede ned godt 1.500 kilometer vest for den australske by Perth. De har indsnæret det pågældende område til et areal, der måler 130 kilometer på den ene led og 89 kilometer på den anden.

Har forsøgt at kortlægge flyvningen
Forskerne er blandt andet nået frem til konklusionen ved hjælp af en teknologi, der kaldes weak signal propagation reporter. Den gør det muligt at analysere forstyrrelser af radiobølgerne på det udstyr, som radioamatører benytter sig af.

Gennem beregninger foretaget på baggrund af de registrerede forstyrrelser fra 2014, har forskerholdet kortlagt den rute, som de mener, at Boeing-flyet fulgte i timerne mellem, at man mistede radiokontakten til MH370, og indtil flyet styrtede ned.

Dernæst har man sammenlignet det nye resultat med eksisterende data fra Boeing og en analyse af et muligt nedstyrtningssted, som University of Western Australia har udarbejdet på baggrund af de vragdele fra flyet, som sidenhen er dukket op forskellige steder i Det Indiske Ocean.

Halvdelen er tidligere blevet undersøgt
I en udtalelse fra forskerne lyder det, at de mener, den for nyligt offentliggjorte rapport sammen med det andet materiale, der i årenes løb er blevet udarbejdet om ulykken, tegner et detaljeret billede af hændelsesforløbet. Det skriver The Mirror.

”Sammen med de andre analyser giver denne rapport et fyldestgørende indblik i de sidste timer ombord på MH370. Flyet skiftede kurs og fløj ind over Det Indisk Ocean, hvor det styrtede ned, da det løb tør for brændstof.”

Det område, der nu udpeges som nedstyrtningsstedet, befinder sig en kende mere nordligt end det område, som man hidtil har mistænkt for at være der, hvor flyet styrtede ned. Omkring halvdelen af det nye er tidligere blevet undersøgt i bestræbelserne på at finde MH370.

Den nye rapport vil blive overdraget til myndighederne i Malaysia og forventningen er, at konklusionerne heri vil danne grundlag for endnu en eftersøgning efter flyet.


Relaterede artikler:

Hævder at have lokaliseret MH370

Airbus-fly får sporingsudstyr som konsekvens af MH370

Indonesisk fisker: Jeg så MH370 styrte ned