Delta Air Lines' A220 lander i Hartsfield-Jackson International Airport (Foto: Chris Rank/Rank Studios 2018)

Amerikansk flyselskab vil samarbejde med airBaltic

Delta Air Lines ønsker at indlede codeshare-samarbejde med airBaltic på 24 ruter fra de tre baltiske lande. Partnerskabet afventer godkendelse hos de amerikanske myndigheder.

Et stort amerikanske flyselskab har set sig lun på et samarbejde med airBaltic.

Det er Delta Air Lines – USAs næststørste flyselskab – der gerne vil i codeshare-samarbejde med det lettiske flyselskab. De to flyselskaber afventer godkendelse fra det amerikanske transportministerium (DOT), før partnerskabet kan blive en realitet. Det skriver Routes Online.

Hvis tilladelsen falder på plads, vil airBaltic kunne vise Deltas DL-kode på flyvninger inden for EU såvel som til andre lande.

I en erklæring til DOT står skrevet, at den planlagte codeshare-aftale er i offentlighedens interesse. Forbrugerne vil få øget deres muligheder for internationale flyrejser, og konkurrencen mellem flyselskaber vil øges, lyder det.

”De foreslåede ruter vil gøre det muligt for Delta at yde ekstra onlineservice og i den proces tjene interesserne for samhørighed og gensidighed og gavne internationale rejsende og fragtformidlere,” lyder det i erklæringen ifølge Routes Online.

Codeshare-rute til København
Delta Air Lines og airBaltic har indledningsvis fundet 24 ruter, der skal udgøre partnerskabet. 16 af ruterne vil være fra Riga, mens codeshare-aftalen vil inkludere fem ruter fra Tallinn og tre fra Vilnius. Dermed vil der kunne blive vist Delta-koder på airBaltic-flyvninger fra alle tre baltiske hovedstadslufthavne.

Der vil være codeshare-flyvninger fra alle tre lufthavne til Amsterdam, München og Paris Charles de Gaulle. Andre ruter, der indgår i aftalen, går fra Riga til København, Barcelona og Madrid.

Data fra OAG, der analyserer flyselskabernes tidtabeller og kapacitet, viser, at der i øjeblikket ikke er direkte flyvninger fra Letland, Estland eller Litauen til USA. Tidligere havde Uzbekistan Airways en rute fra Tashkent til New York-JFK via Riga, men den lukkede i marts 2018.

Interesse for direkte Riga-USA-flyvninger
Direkte ruter fra et af de tre baltiske lande til USA kan meget vel komme på tale i fremtiden. Martin Gauss, koncernchef i airBaltic, fortalte i juni 2019, at han ser spændende muligheder med Airbus A321XLR.

Han forklarede, at den ultra-langtrækkende A321-version vil være ideel til transatlantiske flyvninger fra airBaltic-basen i Riga eller sågar fra Tallinn eller Vilnius. På daværende tidspunkt for to år siden udelukkede Martin Gauss ikke, at flyselskabet en dag vil investere i flytypen, der har haft interesse fra flere flyselskaber.

Fremtiden for airBaltic bygger imidlertid på Airbus A220-300, som der indtil videre er blevet leveret 26 styk af. Flyselskabet har en samlet ordre på 50 A220-300 med en option på yderligere 30 styk.

 

Relaterede artikler:

AirBaltic: A321XLR kan flyve fra Riga til USA

Milliardunderskud hos airBaltic

Lufthansa og airBaltic i codeshare-samarbejde