Icelandair-fly i Keflavik International Airport (Foto: Icelandair)

Amerikansk kapitalfond på plads i Icelandair

Aktionærerne har sagt ja til, at amerikansk kapitalfond nu sidder på 16,6 procent af aktierne i Icelandair Group. Manden, der skabte den amerikanske kapitalfond, er en tidligere amerikansk præsidentkandidat.

På en ekstraordinær generalforsamling har aktionærerne i Icelandair Group accepteret, at den amerikanske kapitalfond Bain Capital køber 5.659.094.470 nye aktier i den islandske luftfartskoncern og dermed sætter sig på 16,6 procent af aktierne i selskabet.

Dermed vokser den nominelle aktiekapital i gruppen fra 28,44 milliarder islandske kroner (1.42 mia.  danske kroner) til 34,1 milliarder islandske kroner (1,71 mia. danske kroner)

Bain Capital har betalt 1,43 islandske kroner per aktie, hvormed handlen løber op i knap 8,1 milliarder islandske kroner, hvilket svarer til omkring 410 millioner danske. Aftalen om, at kapitalfonden skulle købe sig ind i selskabet, blev indgået  for en måned siden.

Største aktionær
Dermed bliver Bain Capital den største aktionær i Icelandair Group, da de nuværende fire største aktionærer tilsammen blot ejer 15,83 procent af aktierne. De fire aktionærer er pensionskasserne Brú Lífeyrissjóður, Gildi-Lífeyrissjóður og LSR samt Arion Bank.

Som en del af aftalen betingede Bain Capital sig en plads i bestyrelsen, hvilket den også fik, da Matthew Evans erstattede den hidtidige formand Úlfar Steindórsson som bestyrelsesmedlem. Matthew Evans repræsenterer Bain Capital og er ansvarlig for investeringer i luftfart samt rumfart- og forsvarssektoren.

På et efterfølgende bestyrelsesmøde blev Guðmundur Hafsteinsson valgt som formand i stedet for Úlfar Steindórsson, der havde været formand siden 2017.

Bain Capital har mange års erfaring med investeringer i rejse- og luftfartsindustrien, blandt andet med investeringer i krydstogtselskabet Virgin Voyages og senest med overtagelsen af flyselskabet Virgin Australia i 2020.

Mitt Romney skabte selskabet
Manden bag Bain Capital er mere end nogen anden den amerikanske politiker og tidligere præsidentkandidat, senator Mitt Romney.

Han blev i 1977 ansat hos Bain & Company, hvor han avancerede til administrerende direktør. I 1984 var han medstifter og leder af spin-off-selskabet Bain Capital.

Mitt Romney skabte sin personlige formue, der anslås til at ligge mellem 190 og 250 millioner dollar, i løbet af sin tid i Bain Capital.

Han forlod i 1999 selskabet fra en position som administrerende direktør for at lede arbejdet med vinter-OL i Salt Lake City. Efterfølgende er han blevet en af de bedst kendte amerikanske politikere.

 

Relaterede artikler:

Virgin-investor køber stor aktiepost i Icelandair

Her er de nye storaktionærer i Icelandair

Amerikansk investor sikrer Icelandair ny kapital