Barn i pilotsæde på Air Algerie AH6212. (Foto: Elbilal.net)

Barn i pilotsæde på passagerflyvning

En stor dreng blev inviteret til at sidde i pilotsædet under en passagerflyvning med et ATR72-fly, og nu er kaptajnen blevet suspenderet og anholdt af politiet.

En grotesk episode udspandt sig onsdag den 26. juli på en Air Algerie-indenrigsflyvning fra Algier til Setif. I cockpittet på ATR72-flyet befandt sig en stor dreng, der af flyselskabet var blevet inviteret med på flyvningen i en særlig anledning. Det skriver Aviation Herald.

Drengen, der er forældreløs, havde fået sit ønske opfyldt om at komme tæt på pilotener i et stort flyselskab, da han har en drøm om at blive pilot. I den gode sags tjeneste havde Air Algerie indvilget i at tage drengen med på en flyvning, der blev foreviget på tv-optagelser af den arabiske tv-station El Bilad.

Optagelserne viser blandt andet, at drengen sidder i kaptajnsædet i venstre side under flyvningen, og andenpiloten fortæller angiveligt til kameraet, at drengen har fået lov at overtage styringen og har drejet flyet både til venstre og højre. På det tidspunkt befandt kaptajnen sig på observationssædet bagved de to pilotsæder i cockpittet.

Optagelserne blev for meget for DACM, der er de civile luftfartsmyndigheder i Algeriet. Efterfølgende er kaptajnen blevet suspenderet fra tjeneste og er blevet anholdt af politiet sigtet for at lade uautoriserede personer få adgang til cockpittet samt for at overlade styringen af flyet til drengen.

 

 

75 dræbte efter børn i cockpittet
Umiddelbart kan det virke uskyldigt, at tage en stor dreng med i cockpittet, men efter 9/11-terrorangrebene er reglerne blevet skærpet, og det er naturligvis uforsvarligt at lade et barn sidde i kaptajnsædet under en kommerciel flyvning med passagerer ombord.

Rent faktisk gemmer historien på en hændelse, hvor 75 mennesker blev dræbt som følge af, at der var børn i cockpittet, der pillede ved instrumenter og knapper. Det skete på en Aeroflot-flyvning , rutenummer SU593, fra Moskva til Hong Kong den 23. marts 1994, hvor en Airbus A310-300 forulykkede ved at flyve ind i en bjergside i Kuznetsk Alatau-bjergkæden i det sydvestlige Sibirien.

I cockpittet på Airbus A310-flyet fra det russiske flyselskab befandt sig udover de to piloter en 12-årig søn og en 16-årig datter til en af piloterne. Sønnen havde, mens han sad i kaptajnsædet, ubevidst afbrudt autopilotens kontrol over flyets krængeror, og det resulterede i, at flyet foretog et stort sving for derefter at komme i et næsten vertikalt dyk. Piloterne forsøgte forgæves at rette flyet op, og det endte med en kollision mod en bjergside, hvorved samtlige 63 passagerer og 12 besætningsmedlemmer blev dræbt på stedet.

I første omgang forsøgte de russiske myndigheder at benægte, at der havde været børn i cockpittet på flyet, men efter analyse af den af flyets to sorte bokse, der optog samtaler i cockpittet, var der ikke tvivl om, hvad der var foregået.

 

Relaterede artikler:

Rekordlavt antal flyulykker i 2017

Flere alvorlige flyulykker i 2016

Rekordfå flydræbte i 2015

Maveplasker til russisk superfly