Airbus har sendt sit fjerde transportfly af typen Beluga XL i luften fra Toulouse. Foto: Airbus

Beluga XL4 flyver for første gang

Airbus har sendt sit fjerde nye transportfly af typen Beluga XL i luften fra fabrikken i Toulouse. Der skal produceres i alt seks fly, og de skal erstatte de ældre Beluga ST.

Flåden af fremtidens transportfly hos Airbus begynder for alvor at tage form.

Den europæiske flyproducent kunne tirsdag sende det fjerde af i alt seks kommende Beluga XL af sted på premiereflyvning fra produktionsanlægget i Toulouse. Flyet er også kendt som Beluga XL4, og den allerførste tur i luften blev på cirka tre og en halv time. Turen gik over det sydvestlige Frankrig og ud over Atlanterhavet.

Flyvningen blev gennemført med testregistreringen F-WWCO, men Beluga’en får den endelige registrering F-GXLJ, når den kommer i aktiv tjeneste i Airbus’ flåde af transportfly. Det skriver Simple Flying.

Beluga XL er bygget ud fra transportflyet Airbus A330-200, og de kommende seks Beluga XL skal på sigt erstatte den nuværende flåde af fem Beluga ST (Super Transporter), der har en gennemsnitsalder på 24 år. Beluga-flyene transporterer flydele rundt til de forskellige Airbus-lokaliteter i Europa – herunder steder i Frankrig, Tyskland, Spanien og Wales.

Kan transportere to A350-vinger ad gangen
Airbus benytter stadig luftvejen som den primære metode til at fragte de forskellige flydele rundt i Europa. Almindelig vej, jernbane og søvejen bliver dog også brugt til transport. Den særprægede Beluga XL har det bredeste lastrum af alle transportfly i verden. Flyet er i stand til at transportere to Airbus A350XWB-vinger på samme tid.

Til sammenligning har Beluga ST – der også kaldes Airbus A300-600ST – 30 procent mindre plads end Beluga XL. Dette transportfly kan kun have én vinge med ad gangen.

Beluga X, der drives frem af Rolls-Royce-motorerne Trent 700, har en nyttelast på 51 ton, hvilket svarer til syv rigtig store afrikanske hanelefanter. Rækkevidden er 4.000 kilometer. De fem nuværende Beluga ST flyver cirka 6,5 millioner kilometer om året, så Beluga-flyene med de store smil og brede munde befinder sig i dén grad i deres rette element – nemlig i luften.

Opskaleret produktion godt nyt for Beluga’er
Beluga XL4 vil sandsynligvis komme i drift hos Airbus Transport International (ATI) i løbet af de næste par måneder. Beluga XL3 blev sat i drift i oktober sidste år. Dette skete i en tid, hvor der som følge af coronapandemien var begrænset produktion af nye Airbus-fly – og dermed mindre at lave for Beluga’erne.

Airbus forventer, at samtlige seks Beluga XL er færdigproduceret og i drift i 2023. Det vides ikke, hvorvidt nogle af de ældre Beluga ST fortsat vil være en del af flåden.

Premiereflyvningen med den fjerde Beluga XL kommer på et tidspunkt, hvor Airbus er forsigtig optimistisk i forhold til genopretningen i luftfartsindustrien. I maj annoncerede Airbus en opskalering af flyproduktionen, så der i slutningen af 2021 vil blive produceret 45 A320’ere om måneden. I midten af 2023 vil dette tal efter planen være steget til 64.

Den øgede produktion vil således betyde mere at lave for Beluga-flyene, der også i stigende grad kan se frem til at komme uden for Europa. På Airbus’ kinesiske anlæg i Tianjin bliver der blandt andet produceret A320, og transportflyene har dermed også flyvninger til og fra det asiatiske land.

Airbus har lagt en video af premiereflyvningen med Beluga XL4 ud på Twitter. Den kan ses herunder ved at klikke ind på tweetet:

Relaterede artikler:

Dette fly skal flyve til 11 destinationer i Europa

Smilende Beluga XL er ude af malerhallen

Airbus præsenterer sin første nye Beluga