Et fly bliver de-icet før afgang fra Berlin Brandenburg Airport. Foto: Berlin Brandenburg Airport

BER sikret likviditet efter udfordrende forår

Det har været et økonomisk hårdt forår for den nye Berlin Brandenburg Airport, men den tyske storlufthavn har været i stand til at sikre likviditeten efter tilsagn fra aktionærerne.

Berlin Brandenburg Airport (BER) åbnede i oktober sidste år, og lige siden har storlufthavnen kæmpet med lave passagertal som følge af coronapandemien.

Ledelsen i lufthavnsoperatøren Flughafen Berlin Brandenburg (FBB) fremlagde i sidste uge over for bestyrelsen, hvordan den økonomiske situation og passagertallene er i lufthavnen.

Med hensyn til lufthavnens økonomiske situation blev det oplyst, at likviditeten for resten af 2021 er sikret takket være tilsagn fra aktionærerne. Byen Berlin og delstaten Brandenburg ejer hver 37 procent, mens den tyske stat ejer de resterende 26 procent af aktierne.

De svære finansielle omstændigheder i FBB er naturligvis drevet af coronakrisen, der har betydet et langt lavere antal passagerer end normalt. Første kvartal var passagertallet langt nede, men siden april er passagererne vendt tilbage i store tal. På grund af den lave passagermængde fra januar til marts endte driftsindtægterne også under forventningerne i den økonomiske plan.

Som følge af den tredje lockdown i Tyskland forventer lufthavnen samlet set, at genopretningen i første halvår i 2021 vil ende svagere end forventet.

Bygger tunnel og ansætter ny formand
På mødet med ledelsen godkendte FBB-bestyrelsen, at der kan igangsættes arbejde med at bygge en logistiktunnel til at forbinde hangarer med ILA-lokaliteten på vestsiden af lufthavnen med de centrale forpladser foran Terminal 1. Dette for at sikre større adskillelse mellem fly og logistikkøretøjer. Der er afsat 43 millioner euro (320 millioner kroner, red.), og arbejdet skal være udført i 2024.

Det er desuden blevet besluttet, at bestyrelsesmedlem Jörg Simon tiltræder som bestyrelsesformand fra 1. juli 2021. Han afløser Rainer Bretschneider, der sætter ord på lufthavnens situation.

”På trods af alle de nuværende og presserende problemer, der er i BER med hensyn til passagerantal og dens økonomi, skal vores fremtidige kurs stadig være sat. Vi løser disse problemer ved at omstrukturere vores team og fokusere intenst på fremtiden ved at bygge på det solide fundament fra fortiden. Jeg er overbevist om, at FBB kan udmærke sig i denne henseende,” siger den afgående bestyrelsesformand.

70 flyselskaber i BER denne sommer
Ledelsen i FBB forventer, at Berlin Brandenburg Airport ender med at håndtere omkring 10 millioner passager i 2021.

Ifølge administrerende direktør i FBB, Engelbert Lütke Daldrup, er flytrafikken på vej op. I begyndelsen af juni havde lufthavnen 20.000 daglige passagerer, og dette tal forventes at stige op til 50.000 på de travleste dage i løbet af sommeren.

”Faldende smittetal og fremskridtene med coronavaccinationer kombineret med lempede rejsevejledninger får flytrafikken til at stige igen. Flere og flere mennesker opfylder nu deres feriedrømme. Flyselskabernes bookingtal stiger, og flyselskaberne vender tilbage eller øger markant på deres ruter fra BER,” siger Engelbert Lütke Daldrup.

I maj i år håndterede BER i alt 360.000 passagerer, hvilket var næsten to og en halv gange så mange som i februar. I øjeblikket opererer 45 flyselskaber fra storlufthavnen til 90 destinationer i 40 lande. Disse tal vil i juli og august stige til henholdsvis 70, 160 og 50. I sommeren 2019 fløj 86 flyselskaber til 183 destinationer i 57 lande.

 

Relaterede artikler:

Ny Berlin-lufthavn tilføres 14 milliarder kroner

Ny Berlin-lufthavn: Tilbage til 2019-niveau i 2025

Fagforening vil have lukket Berlin-terminal