Boeing 737-800 fra Ryanair i Billund Lufthavn. (Arkivfoto: Morten Lund Tiirikainen)

Billund mistede hver femte Ryanair-passager

Ryanairs base-exit fra Billund Lufthavn begynder at slå igennem. Alligevel kom lufthavnen ud af juli måned med 390.290 passagerer, hvilket er det højeste antal nogensinde.

Juli måned skriver sig ind i historien i Billund Lufthavn. Det var måneden, hvor den syddanske lufthavn nåede det foreløbigt højeste passagertal med 390.290, der rejste gennem terminalerne.

Men mørke skyer på den regnfulde danske sommerhimmel lagde også en skygge over rekordresultatet, da Ryanair valgte at lukket selskabets base i Billund Lufthavn.

“Faktisk har stort set alle ruteflyselskaber set fremgang fra Billund Lufthavn i juli måned, dog med undtagelse af Ryanair, som har reduceret deres passagertal i juli med knap hver femte passager. Det hænger nøje sammen med, at Ryanair lukkede sin base den 17. juli efter tre år i lufthavnen,“ fastslår administrerende direktør Kjeld Zacho Jørgensen fra Billund Lufthavn.

Trods Ryanair-tilbagegangen var der god vækst i de resterende udenrigsruter. I alt 6.806 flere passagerer benyttede udenrigsruterne, hvilket var en stigning på tre procent inden for dette segment. Lufthavnen fremhæver Lufthansa, Brussels Airlines, KLM, Air France og Airberlin, som nogle af de selskaber, der har bidraget mest til væksten.

DAT redder indenrigstrafikken
Indenrigstrafikken er også gået frem i juli måned i Billund Lufthavn. Det skyldes dog ikke SAS, der er den sædvanlige operatør på indenrigsruten til København. Det skandinaviske flyselskab har løbende tilpasset kapaciteten på København-Billund, og der måtte en ny DAT-rute fra Billund til Bornholm til at sikre fremgang i dette segment.

I alt rejste 10.153 passagerer på indenrigsruterne, hvilket svarer til en stigning på 1,7 procent og blot 168 passagerer. Det er således mere udtryk for DAT´s succes, da selskabet har indsat en del ekstra afgange, inden ruten startede.

Charter er under pres
Det er ikke nogen hemmelighed, at lufthavnsdirektør Kjeld Zacho Jørgensen har bedt til de højere magter i håb om en regnfuld sommer, hvis chartertrafikken skulle komme helskindet igennem sommermånederne.

Lufthavnsdirektørens bønner er tilsyneladende blevet hørt med den koldeste juli måned i 19 år. Det resulterede i 145.378 passagerer og en tilbagegang på 2,5 procent svarende til 3.694 passagerer.

“Selvom sommervejret har vist sig fra sin mest regnfulde side, har dette desværre ikke været nok til at opveje de negative påvirkninger fra den økonomiske krise i Grækenland, lufthavnens absolut største feriedestination i juli, samt terrorhandlingerne i Tunesien, hvilket har betydet annullering af en række flyvninger til landet,“ hedder det i kommentaren fra lufthavnsdirektøren.

Samlet mangler Billund Lufthavn år til dato 6,1 procent af charterpassagererne fra sidste år. Det svarer til 33.636 passagerer. Da der samtidig er fremgang i chartertrafikken i Aalborg Lufthavn, kunne man forledes til at tro, at flere charterrejsende i stigende grad falder for lokkemidlet om gratis parkering i den nordjyske lufthavn.

Under alle omstændigheder går Aalborg Lufthavn i samme periode frem med 14,4 procent i chartertrafikken, hvilket svarer til en passagervækst på 17.574 i dette segment.

Foto: Morten Lund Madsen