Forpladsen i Billund Lufthavn. (Arkivfoto: Morten Lund Tiirikainen)

Billund sætter sin lid til sommeren

Chartertrafikken er stadig under stort pres i Billund Lufthavn. Ved udgangen af april har lufthavnen i år mistet 12 % procent af charterpassagererne, og må nu sætte sin lid til sommeren for at undgå det værste charterår siden 2003.

Ryanairs tidligere markante satsning i Billund Lufthavn har vist sig at være et tveægget sværd. Det irske lavprisflyselskab har igennem de senere år bragt markante vækstrater i udenlandstrafikken, men en pludselig opbremsning i 2014 og 2015 har kunnet aflæses på Billund Lufthavns passagertal.

Det er nemlig lykkedes Ryanair at skræmme nogle af de traditionelle charterarrangører til at agere mere forsigtigt, hvilket hare resulteret i mindre udbudt kapacitet i 2015. Ryanair flyver nemlig til en række charterdestinationer som Korfu, og Vestkreta (Chania) i Grækenland, mens de spanske ruter til Málaga, Palma de Mallorca og Tenerife også er traditionelle charterrejsemål.

Charterarrangørerne har da også skåret ned i Billund Lufthavn i 2015, da udbuddet var for stort sidste år. Det kan mærkes på passagertallene, da blot 201.086 chartergæster rejste gennem lufthavnen i de første fire måneder, hvilket er det laveste antal i 12 år og en tilbagegang på 12,3 procent i forhold til samme periode året før.

Hvis udviklingen fra de første fire måneder fortsætter med uformindsket styrke resten af året, er Billund Lufthavn i fare for at løbe ind i det værste charterår siden 2003.Det ligger dog udenfor lufthavnens indflydelse, da primært vejrguderne bestemmer, hvordan det kommer til at gå. Billund Lufthavn har dog valgt at sætte sin lid til en god sommer for rejsebranchen.

“Det er naturligvis altid ærgerligt at opleve et fald i et af lufthavnens passagersegmenter, men samtidig er det fuldt forståeligt, at rejsebureauerne reagerer. Det er endnu for tidligt at sige noget sikkert om, hvordan sommertrafikken bliver – det afhænger i høj grad af vejret i sommeren, der kommer,“ siger administrerede direktør Kjeld Zacho Jørgensen fra Billund Lufthavn.

Skal lukke hul efter Ryanair i udenrigstrafik
Tilbagegangen i chartertrafikken er ekstra ærgerlig, idet Billund Lufthavn fortsætter med at vokse på den internationale rutetrafik, der i årets første fire måneder nåede op på 507.082 passagerer, hvilket er det højeste antal nogensinde og en vækst på 4,7 procent i forhold til samme periode året før.

Det er nye ruter med Czech Airlines, Brussels Airlines og til dels Airberlin, der har skubbet til denne vækst sammen med etablerede selskaber som KLM, Lufthansa, SAS og Turkish Airlines. Derimod har Ryanair valgt at reducere markant i Billund Lufthavn, da man ikke i øjeblikket har ledig kapacitet til at fortsætte væksten i den internationale vestdanske lufthavn.

Men med forventet 800.000 charterpassagerer, 1,9 mio. udenrigsrutepassagerer samt 130.000 indenrigspassager kommer lufthavnen i 2015 angiveligt til at ramme samme resultat som 2013 med lidt flere end 2,8 mio. passagerer.

I så fald vil det være lykkedes for Billund Lufthavn via dygtigt og langsigtet ruteudviklingsarbejde at erstatte den reducerede kapacitet hos Ryanair med nye udenrigsruter og nye selskaber.

Ved udgangen af april måned i år var 747.524 passagerer gået gennem lufthavnen i Billund, hvilket var 8.865 færre en året før. Her er charter og indland samlet skyld i et fald på omkring 32.000 passagerer, mens udenrigsrutetrafikken går frem med næsten 23.000 passagerer.

Foto: Morten Lund Madsen