Boeing leverede kun 20 fly i andet kvartal

I perioden fra april til juni har Boeing kun leveret 20 fly, mens tallet for det første halvår er samlet 70. Der er sendt flest Boeing 787 Dreamliner ud til kunderne.

Andet kvartal har været endnu en mager periode for Boeing, der kæmper med konsekvenserne af den fortsatte grounding af 737 MAX og coronapandemien.

Den amerikanske flyproducent har således kun leveret i alt 20 kommercielle fly i løbet af april, maj og juni, og antallet af leveringer i første halvår er nede med 71 procent i forhold til samme periode i 2019, hvor 239 kommercielle fly blev leveret.

Groundingen af 737 MAX har ramt Boeing hårdt, da der ikke er leveret nogle nye fly af denne type, siden den blev sat på jorden med et internationalt flyveforbud i marts 2019. Og da coronakrisen ramte i marts i år, blev det kun endnu værre for Boeing. Flyselskaber fra hele verden har udskudt leveringer af nye fly som følge af faldende efterspørgsel. Boeing var endda nødt til at lukke produktionen i Seattle- og Charleston-fabrikkerne i en periode.

Flest leveringer af Dreamliner
I løbet af andet kvartal har den amerikanske flyproducent leveret én Boeing 747, mens der er leveret fire af henholdsvis Boeing 737, Boeing 767 og Boeing 777. 737’erne er leveret til det britiske og amerikanske militær, men Boeing tæller flyene med i de kommercielle tal, da de er baseret på Boeing 737-800.

Den flytype, der er leveret flest af i andet kvartal 2020, er Boeing 787 Dreamliner. Syv styks er sendt af sted til kunderne, hvoraf to blev leveret til British Airways i løbet af fire dage. I første halvår er det samlede antal Dreamliner-leveringer på 36.

”Vores leveringer af kommercielle fly i andet kvartal afspejler de betydelige virkninger af coronapandemien på vores kunder og vores drift, der inkluderede en nedlukning af vores kommercielle flyproduktion i flere uger. Vi skal og vil fortsætte med at arbejde med vores kunder om specifik timing og justering af leveringer,” siger Greg Smith, finansdirektør i Boeing, i forbindelse med fremlæggelsen af tallene for leveringer.

462 MAX-afbestillinger i første halvår
Antallet af afbestilte fly i første halvår i 2020 giver også anledning til bekymring hos Boeing. Det er særligt 737 MAX, som kunderne har valgt at afbestille under coronakrisen. Siden januar har Boeing mistet 462 MAX-ordrer – herunder en annullering på 92 fly i juni fra Norwegian.

På trods af flere hundrede afbestillinger i løbet af de seneste måneder har Boeing stadig masser af fly at producere. Producenten har ifølge CNN stadig over 4.500 fly i ordrebogen og dermed arbejde til potentielt flere år. Det ændrer dog ikke ved, at i alt 843 afbestilte eller uvisse ordrer i første halvår i 2020 har sendt en sort sky hen over Boeing. Antallet af nye ordrer er på 59.

Boeing begynder dog at have en vis optimisme i forhold til recertificeringen af 737 MAX. Den groundede flytype gennemførte 10 timers recertificeringsflyvninger i begyndelsen af juli, og nu skal de amerikanske luftfartsmyndigheder i gang med det sidste arbejde. Boeing håber, at flyet kan få grønt lys til at gå i luften igen i løbet af efteråret.

Produktionen af 737 MAX blev påbegyndt igen i slutningen af maj efter flere måneders produktionsstop under coronakrisen. Under groundingen har Boeing produceret over 400 MAX-fly, der venter på at blive leveret til kunderne verden over.

Airbus leverer flere fly
Boeings europæiske konkurrent, Airbus, leverede imidlertid flere fly i andet kvartal. I alt 74 kommercielle fly blev således sendt ud til flyselskabskunderne hen over de tre måneder, hvilket altså er 54 flere end Boeing.

Airbus har i første halvår leveret i alt 196 fly i forhold til 389 i samme periode sidste år. Det svarer til et fald på 49 procent.

Luftfartsanalytikeren Sash Tusa fra Agency Partners har udtalt til nyhedsbureauet Bloomberg, at Airbus vil kunne levere 603 fly i 2020. Antallet af leveringer vil herefter falde til 355 i 2021.

Coronakrisen har også betydet, at Airbus ikke har fået én eneste ny ordre på fly i løbet af april, maj og juni. Ordrebogen hos Airbus tæller ordrer på i alt 298 fly, mens producenten har fået annulleret ordrer på 67 fly i første halvår i 2020.

 

Relaterede artikler:

Boeing har mistet 462 MAX-ordrer under coronakrisen

Boeing genoptager 737 MAX-produktion

Airbus uden nye ordrer tre måneder i træk