British Airways-hovedkvarteret Waterside. (Foto AM - e-architech.com)

British Airways overvejer at sælge ikonisk hovedkvarter

British Airways er i overvejelser om at sælge Waterside, der er flyselskabets ikoniske hovedkvarter ved siden af London Heathrow. Bygningen er tegnet af en norsk arkitekt.

En ikonisk bygning kan som følge af coronapandemien snart være fortid for British Airways.

Det britiske flyselskab vil muligvis sælge sit internationale hovedkvarter, Waterside, hvor der arbejder cirka 2.000 medarbejdere. Det skriver flere britiske medier – herunder The Guardian. Mange ansatte har ”tilpasset sig” et anderledes arbejdsliv under pandemien, hvor mange arbejder helt eller delvist hjemmefra.

De mange hjemmearbejdende ansatte kan gøre bygningen overflødig, da British Airways forventer, at mange også vil arbejde hjemmefra efter pandemien. Bygningen ligger cirka 10 minutters kørsel fra Terminal 5 i London Heathrow og er dermed et kendt syn i området.

Et salg kan blive udfordret
I en intern e-mail til medarbejderne skriver British Airways, at det vil undersøge muligheden for en ”hybrid måde at arbejde på” efter pandemien – altså både arbejde hjemmefra og på kontoret.

En sådan løsning vil imidlertid ikke være fordelagtig for alle ansatte, lyder det fra Stuart Kennedy fra British Airways, og en endelig løsning er derfor ikke fastlagt. Men det er ikke sikkert, at et så stort hovedkvarter vil være nødvendigt i fremtiden, siger han.

Allerede nu er store dele af British Airways’ kunstsamling i bygningen blevet solgt for at skaffe likvide midler til en yderst trængt økonomi under coronakrisen. Herudover har det britiske flyselskab blandt andet afskediget omkring en fjerdedel af de i alt 42.000, der var ansat før krisen.

Et salg af Waterside kan dog blive udfordret af, at London Heathrow har fået godkendelse til at etablere en tredje startbane. En anlæggelse af denne vil i givet fald betyde, at hovedkvarteret skal fjernes, da banen er planlagt til gå lige over dette område.

Hovedkvarter tegnet af norsk arkitekt
Waterside stod færdig i 1998 efter tre års anlægsarbejde og kostede cirka 200 millioner pund, eller hvad der svarer til 1,7 milliarder kroner. Bygningen er på 114.000 kvadratmeter og blev tegnet af det norske arkitektfirma Niels Torp Arkitekter.

Hver sektion i kontorkomplekset har et tema baseret på kontinenter. For eksempel er der kirsebærtræer i Asien-sektionen, eukalyptustræer i Australien-sektionen og birkeplanter i Europa-sektionen. Waterside vandt flere priser i slutningen af 1990’erne.

Niels Torp Arkitekter er desuden kendt for at have designet Aker Brygge, der er et populært havneområde med restauranter og museer i Oslo. Selskabet står også bag busstationen i Gøteborg og hovedkvarteret for Royal Jordanian Airlines i Amman.

 

Relaterede artikler:

Velkommen til British Airways-byen

British Airways sælger ud af arvesølvet

British Airways tilbyder COVID-19-test til at tage med på rejsen