Bagagesortering hos Swissport. (Foto: Swissport)

Britiske julestrejker kan true flytrafikken

Handlingmedarbejdere hos Swissport har varslet en 48-timers julestrejke i britiske lufthavne, og kabinepersonale fra British Airways truer også med strejke.

En julestrejke blandt 2.500 såkaldte “Mixed Fleet” kabineansatte hos British Airways truer stadig, selvom det britiske flyselskab og fagforeningen Unite mandag formiddag har genoptaget forhandlingerne via mæglingsvirksomheden Acar. Strejken vil i givet fald blive gennemført den 25. og 26. december blandt de kabineansatte, der er beskæftiget på både mellemdistance og langdistanceruterne.

“Vi sikrer os, at dette forsøg på at ødelægge julen for tusindvis af vores kunder ikke lykkes. I weekenden har vi arbejdet på detaljerede beredskabsplaner for at sikre, at vi er i stand til at betjene vores normale flyvninger fra alle vores lufthavne på både juledag og anden juledag,” lød det mandag fra koncernchef Alex Cruz fra British Airways.

Det faldt dog ikke i god jord hos Unite, da parterne var blevet enige om ikke at komme med offentlige kommentarer, så længe at forhandlingerne pågik.

Handlingselskab strejketruet
Mens der forhandles mellem British Airways og Unite på vegne af kabinepersonalet i “Mixed Fleet” sektionen, er der 1.500 ansatte i handlingselskabet Swissport, der har stemt for en 48-timers julestrejke i 18 britiske lufthavne. Swissport-medarbejderne, der beskæftiger sig med check-in og bagage handling, er også her medlem af Unite, der er Storbritanniens største fagforening. Strejken er varslet fra fredag den 23. december kl. 00.01 og frem til den 24. december kl. 23.59.

Samlet 62,5 procent af Swissport-medlemmerne hos Unite afviste ved en urafstemning at tage imod et tilbud om en samlet treårig lønstigning på 4,65 procent, som fagforeningen mener ikke engang kan dække udviklingen i inflationen. Derfor har Unite opfordret ledelsen i Swissport til at gå ind i konstruktive forhandlinger for at undgå en forstyrrelse af juletrafikken i de britiske lufthavne.

“Vi forstår, at dette er et meget travlt tidspunkt på året for de britiske lufthavne, og derfor opfordrer vi selskabet til at gå ind i konstruktive drøftelser i regi af Acas (britisk mæglingsvirksomhed, red.) for at løse denne tvist. Unites dør er åben 24/7 for sådanne drøftelser,” siger Oliver Richardson, der er ansvarlig for luftfart hos Unite.

Kan forstyrre flytrafik til Skandinavien
Swissport har forskellige kunder i de britiske lufthavne, og organiseringsgraden i Unite varierer også. Derfor er det vanskeligt på forhånd at vurdere, i hvor stort et omfang, at en eventuel strejke vil påvirke selskaber, der flyver til og fra Skandinavien.

I London-Stansted er Ryanair den største kunde, og herfra flyver det irske lavprisflyselskab til en række skandinaviske lufthavne, herunder også Billund og Aarhus. Lufthavnen i Manchester er også domineret af Swissport som handlingselskab. Her er kunderne eksempelvis SAS, Norwegian og Finnair.

De to store lufthavne i London, henholdsvis Gatwick og Heathrow har også Swissport som en af de mange handlingselskaber. British Airways er således den største Swissport-kunde i Gatewick Lufthavn, mens selskaber som Icelandair og charterflyselskaberne Thomas Cook Airlines og Thomson Airways også er at finde på kundelisten hos det konflikttruede selskab. I Europas største lufthavn i Heathrow er det ikke skandinaviske flyvninger, der er truet af en mulig strejke. Det er i stedet de store mellemøstlige selskaber som Emirates, Etihad Airways, Qatar Airways samt Lufthansa-selskabet SWISS, der kan risikere driftsforstyrrelser, hvis strejken bliver en realitet.

“Vores medlemmer ser denne aktion som en sidste udvej for at nå frem til en fair løsning – vores medlemmer har ikke fået lønforhøjelse siden 2014,” lyder det i en pressemeddelelse fra Unite som et forsvar for en eventuel strejke, der i givet fald bestemt ikke bliver populær blandt flyselskaberne og de rejsende.

Unite har Swissport-medlemmer i følgende lufthavne: Aberdeen, Belfast, Birmingham, Bristol, Bournemouth,  Cardiff, Doncaster, East Midlands, Edinburgh, Gatwick, Glasgow,  Heathrow, Leeds/Bradford, Luton,  Manchester, Newcastle, Southampton og Stansted.

 

Relaterede artikler:

Fagforening truer med britisk julerejsekaos

Strejke i SAS-terminal i London Heathrow