Bruxelles Lufthavn.

CPH-ejer vil sælge ud af aktier i Bruxelles Lufthavn

Den australske kapitalfond Macquarie, der er medejer af Københavns Lufthavn, vil sælge sin aktiepost i Zaventem-lufthavnen i Bruxelles.

Den australske kapitalfond Macquarie og den canadiske pensionskasse for lærere i provinsen Ontario, Ontario Teachers’ Pension Plan, kører parløb omkring ejerskab af lufthavne flere steder i verden. Et af stederne er i Københavns Lufthavn, som de to selskaber tilsammen ejer 57,7 procent af.

Et andet sted er Bruxelles’ Zaventem-lufthavn, som Macquarie og Ontario Teachers’ Pension Plan (OTPP) til sammen ejer 75 procent af, mens den belgiske stat sidder på de resterende 25 procent.

Nu ønsker Macquarie imidlertid at trække sig ud af Bruxelles-lufthavnen. Ifølge flere internationale medier, så er Macquarie netop nu i forhandlinger med Ontario Teachers’ Pension Plan om at canadierne køber australiernes 36 procents ejerandel.

Ryger på auktion
Macquarie’s ønske om at slippe af med Bruxelles Zaventem-lufthavnen i sin portefølje, er så stort, at hvis ikke Ontario Teachers’ Pension Plan er interesseret i at købe ejerandelen, så ryger den på auktion med det formål at finde en tredjepart, der kan træde ind som investor.

Zaventem-lufthavnen blev ramt af et voldsomt terrorangreb i form af en bombesprængning i marts sidste år. Det betød at lufthavnen var lukket i 12 dage og kun gradvist kom i gang igen. Flere amerikanske luftfartsselskaber lukkede ruter til lufthavnen, der set over hele 2016 oplevede en passagernedgang på syv procent til 21,8 mio. passagerer.

Udbetaler 4,5 mia. dollars
Gennem selskabet Copenhagen Airports Denmark ApS ejer Macquarie og Ontario Teachers’ Pension Plan 57,7 procent af Københavns Lufthavn. Den Danske Stat ejer 39,2 procent mens udenlandske og danske private og institutionelle investorer ejer 3,1 procent.

Macqaurie ejer desuden selskabet AGS Airports, der driver lufthavnene i Aberdeen, Glasgow og Southampton i Storbritannien. OTPP ejer også andele af lufthavnene i Birmingham og Bristol i England, ligesom begge selskaber har en lang række andre investeringer.

OTTP er den største pensionskasse for et enkelt fagområde i Canada og administrerer pensionerne for sammenlagt knap 300.000 canadiske folkeskolelærere i Ontario og udbetaler hvert år over 4,5 milliarder dollars til sine medlemmer. Ontario er med sine knap 12 mio. indbyggere Canadas mest folkerige provins og omfatter blandt andet storbyen Toronto og Canadas hovedstad Ottawa.

 

 

Relaterede artikler:

Terror stopper vækst i Bruxelles Lufthavn

Ministerros til lufthavns-ejere

CPH investerer mindre end europæisk konkurrent

CPH-ejere køber en lufthavn mere

295.000 canadiske skolelærere vil være medejere af CPH