En tom Terminal 3 i Københavns Lufthavn. (Foto: CPH | PR)

CPH: Fald i sommertrafik på op til 95 procent

Kun lidt over 40.000 passagerer benyttede i maj Københavns Lufthavn. Det svarer til et fald på 98,5 procent, og der er ikke udsigt til meget bedring henover sommeren.

Antallet af fly, der lettede og landede i Københavns Lufthavn, var fortsat stærkt begrænset i maj måned, hvor kun nogle få flyselskaber opretholdt enkelte ruter fra CPH med nedsat kapacitet.

Coronapandemien sætter dermed endnu en gang et solidt negativt aftryk på trafiktallene fra Danmarks største lufthavn. I maj måned benyttede blot 40.118 passagerer Københavns Lufthavn, mens der i samme måned sidste år rejste 2.651.938 passagerer igennem terminalerne i Kastrup.

Det svarer til et fald på 98,5 procent, og dermed var nedgangen i maj næsten lige så stor som i april, hvor antallet af passagerer faldt med 99 procent.

“Det dramatiske fald i antallet af flyafgange og rejsende har for alvor sendt dansk luftfart til tælling. Og nu ser vi ind i den mest stille sommer i mands minde,” siger kommerciel direktør i Københavns Lufthavn, Peter Krogsgaard.

Rønne med i top 10
Stilheden afspejles også i lufthavnens opgørelse over top 10 destinationer i maj, hvor en Paris med blot 959 passagerer indtager 10. pladsen efter et fald på 98,9 procent i forhold til maj 2019. På førstepladsen i maj ligger Frankfurt med 8.169 passagerer, mens Rønne, som normalt ikke er at finde i top 10, indtager andenpladsen med 5.157 passagerer.

Førstepladsen i lufthavnens top 10 indtages næsten uden undtagelse af London, men i maj i år er den britiske hovedstad slet ikke med i top 10, da flytrafikken mellem København og London har været indstillet.

Rutenetværk genstartes så småt
Flere flyselskaber er så småt i gang med at genstarte mindre dele af deres rutenetværk fra CPH. Eksempelvis vil SAS fra midten af juni i begrænset omfang sende fly afsted fra København til 16 destinationer som Frankfurt, München, Hamborg, Athen, Nice og Malaga.

Andre selskaber er også i gang med en begrænset genåbning. Emirates vil eksempelvis snart lade passagerer rejse med på de fly, der de seneste måneder ellers kun har fløjet med fragt mellem København og selskabets hub i Dubai et par gange om ugen.

Sidste sommer rejste i alt 8.994.407 passagerer i juni, juli og august til og fra Københavns Lufthavn. Denne sommer forventer lufthavnen blot mellem 500.000 og 1,3 millioner rejsende, hvilket svarer til et fald på 85-95 procent.

Pandemien gør det svært at lave prognoser
“Coronakrisen har lært os, at det med en global pandemi er mere end utroligt svært at spå om fremtiden. Situationen ændrer sig fra uge til uge. Men som det ser ud lige nu, vil denne sommer bliver usædvanligt stille med blot 5-15 procent af den normale trafik,” siger Peter Krogsgaard.

I forhold til resten af året, kan CPH endnu ikke give et holdbart bud på, hvordan passagertallet vil udvikle sig.

”Der er langt flere spørgsmål end svar: Hvordan udvikler coronapandemien sig? Hvor mange i luftfarten overlever krisen? Hvordan bliver rejsevejledningerne? Hvilke grænser er åbne for hvem? Hvordan reagerer forbrugerne? Hvad gør flyselskaberne og rejsearrangørerne? Vi skal kunne svare på flere af de spørgsmål for at kunne give en forventning for resten af året,” siger Peter Krogsgaard.

 

Relaterede artikler:

CPH fokuserer på at genoprette rutenetværk

Betydelig risiko for afskedigelser i CPH

Oslo Lufthavn fem gange større end CPH i april