Københavns Lufthavn i april 2020. (Foto: Københavns Lufthavn | PR)

CPH tabte 3,3 millioner kroner om dagen

Omsætningen i CPH faldt med næsten 1,2 milliarder kroner i første halvår af 2020, og alene i andet kvartal tabte lufthavnen 3,3 millioner kroner om dagen.

Der er udsigt til, at Københavns Lufthavne A/S i 2020 lander det værste regnskab i mange år. Årsagen er til at få øje på, for 4,8 milioner af de fem millioner passagerer, der rejste gennem lufthavnen i første halvår af 2020, blev registeret i årets tre første måneder. 

Siden corona-nedlukningen i marts er aktiviteten i den danske hovedstadslufthavn faldet betydeligt, og alene i april rejste blot 25.936 passagerer gennem CPH, hvor der var dage med under 500 rejsende. Samlet er passagertrafikken faldet med 65.2 procent i årets første seks måneder.

Det afspejler sig naturligvis i lufthavnens økonomiske resultater, da omsætningen i første halvår faldt fra 2,1 milliarder kroner til blot 935 millioner. Dermed viste halvårsresultatet et underskud før skat på 228 millioner kroner mod et overskud på 617 millioner kroner i den tilsvarende periode året før.

Alene i andet kvartal blev underskuddet på 300 millioner kroner før skat, og det svarer til 3,3 millioner kroner om dagen.

Aeronautisk segment trækker CPH i rødt
Det er særligt det aeronautiske segment, hvori alle trafikindtægterne indgår, der er ramt. I andet kvartal faldt omsætningen med hele 95 procent fra 643,6 til 32,3 millioner kroner, og det har været afgørende for svækkelsen af halvårsresultatet.

Samlet blev resultatet før skat for den aeronautiske forretning et minus på 436,6 millioner kroner før skat, hvilket er en tilbagegang på en halv milliard kroner, da resultatet i første halvår af 2019 var et overskud på 64,9 milioner kroner.

Den ikke-aeronautiske del af aktiviteterne, der primært består af koncessionsindtægter fra shoppingcentret samt indtægter fra parkering, blev ikke så hårdt ramt som den aeronautiske del. Her er der efter de første seks måneder stadig et overskud før skat på 273,9 millioner kroner mod 618 millioner kroner i første halvår af 2019.

Det repræsenterer dog stadig en tilbagegang på omkring 55 procent i forhold til 2019, og det hænger sammen med, at størstedelen af restauranter, kiosker, banker og specialbutikker har været lukket fra slutningen af første kvartal samt det meste af andet kvartal.

Samlet forventer Københavns Lufthavn at realisere et underskud på mellem 450 og 750 milioner kroner efter skat, men lufthavnen understreger, at der stadig er stor usikkerhed om tallene, selvom der er et relativt stor spænd i estimatet.

Ny kreditramme på seks milliarder kroner
For at kunne afbøde virkningerne af coronakrisen har lufthavnen igangsat en spareplan, hvor det er målet at finde 950 millioner kroner i 2020. De første 250 millioner skal findes på driften, mens der skal findes 700 millioner kroner ved at sætte projekter på pause og udskyde investeringer.

Endelig har Københavns Lufthavn indgået en aftale med långivere og banker, der skal sikre likviditeten i virksomheden. Der er stillet en kreditramme på seks milliarder kroner til rådighed fra en gruppe af banker, hvor der der tale om et toårigt lån på to milliarder kroner og en toårig kreditfaclitet på fire milliarder kroner.

Herudover har er der indgået en såkaldt fritagelsesaftale med långiverne, og det betyder, at København Lufthavn frem til slutningen af juni 2021 bliver undtaget for at betale af på sine eksisterende lån.

 

Relaterede artikler:

CPH vil nedlægge 650 fuldtidsstillinger

Underskud på op til 750 millioner kroner i CPH

Betydelig risiko for afskedigelser i CPH