(Foto: Mads Guldager | SAS AB)

Danske lufthavne dropper mundbind

Billund Lufthavn har som den første danske lufthavn droppet mundbindet fra fredag morgen. På mandag følger både København og Aalborg efter. Dermed er 637 dage med mundbind nu slut.

Siden den 15. juni 2020 har der været krav om brug af mundbind i danske lufthavne for at forhindre smittespredning i forbindelse med COVID-19. Det var efter en anbefaling fra det europæiske luftfartssikkerhedsagentur EASA, hvor man ønskede, at der skulle bæres mundbind under hele rejseforløbet – og ikke kun i flyene.

Kravet har således været gældende i de danske lufthavne frem til nu, men Billund Lufthavn oplyser, at man fredag den 11. marts har droppet kravet om mundbind fra morgenstunden. Aalborg Lufthavn oplyser, at man følger efter på mandag den 14. marts, og det er også tilfældet for Københavns Lufthavn.

Dermed slutter en periode på 637 dage med mundbind i de danske lufthavne, hvilket mange passagerer og ansatte sikkert vil glæde sig over.

Flyselskaber har droppet mundbind i Skandinavien
Selvom mundbindet har været en fast del af udstyret for gæster i danske lufthavne siden den 15. juni 2020, så har passagerer på indenrigsflyvninger og skandinaviske flyvninger i flere omgange oplevet at kunne gå ombord i et fly uden at skulle bære mundbind, selvom det var et krav i eksempelvis afrejselufthavn eller ankomstlufthavn.

SAS, Norwegian og en række andre skandinaviske flyselskaber fjernede kravet den 18. oktober sidste år på indenrigsflyvninger i Danmark, Norge og Sverige samt på intraskandinaviske flyvninger mellem de tre lande. Det blev dog ganske kortvarigt, da det blev nødvendigt at genindføre kravet i slutningen af november, da omikronvarianten dukkede op.

Den 9. februar i år fjernede de svenske myndigheder hovedparten af coronarestriktionerne, og det betød blandt andet, at det svenske regionale flyselskab BRA ikke længere havde krav om mundbind på selskabets flyvninger i Sverige samt til Danmark. Siden den 1. marts har BRA helt  fjernet opfordringen til at bære mundbind.

Løbende udfasning i Europa
Sidenhen fulgte andre skandinaviske flyselskaber efter, og lufthavnene i Oslo og Stockholm har heller ikke længere krav om mundbind, hvilket også gælder for lufthavnene i Storbritannien og Schweiz.

I en meddelelse, som Københavns Lufthavns trafikchef Kristoffer Plenge-Brandt har sendt ud til operatørerne i CPH fremgår det, at der er to årsager til, at mundbindet nu droppes. Først og fremmest er de øvrige restriktioner i Danmark blevet udfaset, da COVID-19 ikke længere vurderes at være en samfundskritisk sygdom, og dernæst sker der i øjeblikket en løbende udfasning af mundbind hos flyselskaber og i lufthavne i andre europæiske lande.

“Jeg vil i den forbindelse gerne benytte lejligheden til at takke jer for den forståelse og det gode samarbejde, som vi har oplevet både omkring mundbind, men også mange af de andre coronatiltag og krav, som lufthavnen har været underlagt i den sidste lange periode,” skiver Kristoffer Plenge-Brandt til lufthavnens operatører.

” Nu da vi kan sige farvel til mundbindene som et af de sidste fysiske symboler på pandemien – også selvom der er selskaber og andre lufthavne, der stadigvæk stiller krav om det – er det på sin plads at anerkende den store omstillingsparathed, som alle i og omkring CPH har udvist for at gøre det så godt som muligt for vores gæster.”

 

Relaterede artikler:

Svensk flyselskab dropper krav om mundbind

Påbud afløser frivillig aftale om mundbind i fly

Klar til mundbind i danske lufthavne