De ansatte i Billund Lufthavn bærer mundbind. (Foto: Billund Lufthavn | PR)

Klar til mundbind i danske lufthavne

Fra mandag den 15. juni skal flypassagerer i danske lufthavne bære mundbind under hele rejseforløbet. Lufthavnspersonalet skal også beskyttes, og i CPH sker det med visirer.

Det europæiske luftfartssikkerhedsagentur EASA har for nylig udsendt regler for, at der skal bæres mundbind eller ansigtsmasker under hele rejseforløbet fra den 15. juni og frem til den 31. august.

I Danmark er regelsættet blevet drøftet mellem Transportministeriet, Erhvervministeriet, Trafikstyrelsen og Sundhedsstyrelsen, og i samråd med Brancheforeningen Danske Luftfart (BDL) er der enighed om, at det er godt grundlag for en sikker flyrejse.

”Luftfarten er international, så det er helt nødvendigt med internationalt gældende retningslinjer. Vi er meget tilfredse med, at der nu er enighed om enkle og pragmatiske regler, som kan skabe en tryg rejse for passagererne.” siger Michael Svane, DI-brancedirektør på vegne af BDL.

Risiko for afvisning
I Billund Lufthavn er man klar til følge det nye retningslinjer. Her understreger man, at det er passagerernes eget ansvar at medbringe godkendte kirurgiske mundbind, og at der kan være en risiko for, at man bliver afvist i lufthavnen, ved flyet eller i ankomsthallen, hvis man ikke benyttes mundbind.

Det løses dog ved, at passagerer, der måtte være kommet afsted uden mundbind, kan købe et i Café Square.

“Maskerne skal være fabriksfremstillet, og vi vil gøre folk opmærksom på, hvor de skal købe mundbind, hvis de ikke har et på. Det er nødvendigt at have et mundbind på for at komme igennem sikkerhedskontrollen,” siger Mads Bisp Agersnap, der er PR-chef i Billund Lufthavn.

Det er dog vedtaget en undtagelse, der betyder, at børn under seks år ikke behøver at bære mundbind.

CPH-ansatte med visirer
I Københavns Lufthavn skal passagererne også bruge mundbind og efterleve reglen om en meters afstand, som i øvrigt er en særlig regel for de danske lufthavne. I mange andre europæiske lufthavne er afstandskravet 1,5 meter.

Det er ikke blot passagererne, der skal beskyttes. Reglerne gælder også for ansatte i flyselskaber, handlingselskabernes personale ved incheckningsskrankerne samt de ansatte i butikkerne. I Københavns Lufthavn har man endvidere valgt en løsning, hvor lufthavnens egne ansatte skal benytte visirer.

“Københavns Lufthavn har valgt, at alle ansatte skal bruge visirer. De giver den bedste beskyttelse og for de ansatte i for eksempel sikkerhedskontrollen er det også godt for servicen og trygheden, at de rejsende har fuld kontakt med vores ansatte og kan se hele ansigtet,” siger kommerciel direktør Peter Krogsgaard.

Ingen ukurante mundbind
Det er dog ikke i hele terminalområdet i CPH, at der er brug for mundbind. Der er etableret en zone i Terminal 3 ved overgangen mellem metro og regionaltog, der gør det muligt at skifte tog uden at skulle benytte mundbind.

I Københavns Lufthavn kan mundbind købes i 7-Eleven mellem Terminal 2 og 3 samt i salgsautomater opstillet i lufthavnen. Det er ikke tilladt at bære ukurante mundbind af stof eller andre materialer.

“Vi forventer, at passagererne bakker op om retningslinjerne ved at bære mundbind. I yderste konsekvens kan vi være nødsaget til at afvise passagerer, som ikke vil leve op til kravene, men det er bestemt ikke vores forventning, at det kan ende der,” siger Johnnie Müller, der er ansvarlig for sikkerheden i Københavns Lufthavn.

 

Relaterede artikler:

EASA frygter coronapanik

CPH vil sikre ansigtsmasker til passagerer

SAS klar med maskepåbud